Jiří Punčochář
19. července 2017 • 09:11

Klíčová fáze Tour: Froome má tým, Bardet etapu na míru a Urán časovku

Autor: Jiří Punčochář, Jiří Punčochář
Vstoupit do diskuse
0
  • Klíčová fáze Tour. Který z favoritů zvládne důležité etapy nejlépe?Klíčová fáze Tour. Který z favoritů zvládne důležité etapy nejlépe?FOTO: koláž iSport.cz

    PŘÍMO Z FRANCIE | Pět dnů před koncem Tour de France přichází fáze závodu, mnohými považována za naprosto klíčové dva dny pro výsledek 104. ročníku. Poslední dvě horské etapy, dnešní přes Galibier a zítřejší na Izoard, slibují nejen obrovské bitvy, ale dost možná i stanovení celkového vítěze. Zde, na mýtických vrcholech světové cyklistiky, se Tour dá vyhrát i nadobro ztratit. Zde jsou plusy a mínusy největších favoritů.

  • Chris Froome (Velká Británie, Sky)

    Chris Froome je možná největším favoritem závěru Tour de FranceFoto Profimedia.cz

    PLUS: Všechno má v rukou. Náskok na prvním místě sice není velký, ale dává jeho obrovsky silnému týmu možnost závod kontrolovat. A samozřejmě je zde ještě všemi zmiňovaná sobotní časovka – i tu má nejlepší ze všech, kteří budou o prvenství z Tour usilovat.

    MÍNUS: Pokud se dá mluvit o slabinách, jsou letos poměrně nečekaně ve Froomových nohou. Není tak dominantní jako v předchozích letech, dva horské dojezdy už prohrál. V předchozích letech to vždy bylo Froome a tým Sky, letos je to spíš tým Sky a Froome.

  • Fabio Aru (Itálie, Astana)

    Šťastný Fabio Aru po výhře v páté etapěFoto Profimedia.cz

    PLUS: Vrchař je to výtečný, navíc ukázal, že je schopen se držet s nejlepšími a pak dynamicky nastoupit. Útoky má promyšlené. K dobru má jeden vyhraný horský dojezd a dva dny ve žlutém dresu, což může posilovat jeho sebevědomí, že titul pro něho není jen v oblasti teorie.

    MÍNUS: Nástraha se skrývá v Italových plusech. Tím, že bránil žlutý dres, se hodně opotřeboval, sám si musel pokrývat veškeré nástupy a to pro něho bylo příliš náročné. Navíc se nemůže opřít o tým, protože všichni jeho přední pomocníci už jsou se zraněními doma.

  • Romain Bardet (Francie, AG2R)

    Romain Bardet ovládl 19. etapu Tour de FranceFoto Reuters

    PLUS: Umí přejet vysoké hory, má kolem sebe nečekaně silný tým, navíc vládne ve sjezdech. To může být jeho devíza hned dnes, kdy etapa sjezdem končí, takže má velkou šanci udržet se v popředí pořadí. Etapa přes Galibier je mu jako šitá na míru. I kdyby do kopce ztratil, ve sjezdu si manko hravě dožene.

    MÍNUS: Nemá vůbec dobrou časovku, musí tedy v horách útočit nad rámec toho, co by potřeboval k prostému posunu na první místo. Odhadem by měl na Frooma najet aspoň minutu a půl, což je i při jeho síle těžký úkol. Navíc je pod značným tlakem. Očima na něm visí celá Francie.

  • Rigoberto Urán (Kolumbie, Cannondale)

    Rigoberto Urán se vydal v 9. etapě Tour de France ze všech sil a dojel si pro těsný triumfFoto Reuters

    PLUS: Froome ho pasuje na černého koně závodu, za svého skrytého soupeře. Dvakrát dokázal tento Kolumbijec skončit celkově na 2. místě na Giru, jezdil i za Sky. Jeho výkonnost je stabilní, tým sice nemá do hor, ale tam si poradí sám. Na páteční rovinu, kde půjde o to zvládnout dlouhou tranzitní etapu bez úhony, má tým naopak ideální.

    MÍNUS: Časovku má vedle Frooma z pětice hlavních favoritů nejlepší, ale potřeboval by členitější terén než „placku“ v Marseille. Tam je na okruhu jedno stoupání, jinak nic. Pro Urána platí to stejné co pro ostatní, na Frooma by musel v horách najet víc než cca minutu. Útok veřejně plánuje na zítřejší dojezd na Izoard.

  • Daniel Martin (Irsko, Quick-Step Floors)

    Irský cyklista Daniel Martin neřekl na Tour poslední slovo, překvapí soupeře?Foto Profimedia.cz

    PLUS: Aktivní, silný závodník, ze čtveřice Froomových pronásledovatelů má předpoklad k největšímu riskování, jízdě na hranu možného. Je ale otázka, jestli mu to ještě k něčemu bude, když včera ztratil 51 vteřin a celkově mu na Frooma chybí přes dvě minuty.

    MÍNUS: Kolem sebe bude mít do Alp skoro stejně zdecimovaný tým jako Aru. Nemocný Gilbert odstoupil, žaludeční problémy měl Štybar , zbytek sestavy Quick-Stepu se včera vyčerpal snahou udržet Kittelův zelený dres. Sil mu do Alp zbude minimum. Navíc má ztrátu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud