29. května 2016 • 16:57

Vytrvalec Orálek doběhl na Comrades Marathonu na 163. místě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Brněnský běžec Daniel Orálek obsadil při premiéře na Comrades Marathonu v Jihoafrické republice 163. místo. V nejstarším a nejmasovějším ultramaratonu na světě zvládl český vytrvalec 89 kilometrů z Pietermaritzburgu do Durbanu za šest hodin a 49 minut.


Za svůj výkon Orálek obdržel stříbrnou medaili, kterou dostane každý, kdo do cíle dorazí v rozmezí šesti až sedmi a půl hodiny. Cennější kovy jsou určené desítce nejlepších a běžcům s časem pod šest hodin. "Stříbrná medaile potěší, ale z výkonu pochopitelně trochu zklamaný jsem," uvedl v tiskové zprávě Orálek.

Zhruba do poloviny závodu držel tempo, které mu dávalo naději na čas o půl hodiny lepší a na umístění okolo 50. příčky. "Pak mi došla energie. Nebylo mi moc dobře a nemohl jsem jíst. Za celý závod jsem si dal jenom tři gely, což je na téměř devadesáti kilometrech málo. V druhé půlce jsem se musel spokojit s vodou a trochou coly," vysvětlil.

Teplota na trati dnes kolísala od 2 do 20 stupňů Celsia, start byl v 5:30 ráno. "Navíc se běželo po dálnici, na přímém slunci, což také nebylo nic jednoduchého. Zvlněný terén dal zabrat i stehnům. První běžce s křečemi jsem viděl už kolem 35. kilometru," řekl šestačtyřicetiletý vytrvalec, který má za sebou například páté místo na Spartathlonu v Řecku a desáté na Badwater Ultra v americkém Údolí smrti.

Vítězem Comrades Marathonu, který se běhá už od roku 1921 a na jehož start se postavilo 20 tisíc účastníků, se stal domácí závodník David Gatebe. Časem 5:18:19 vylepšil traťový rekord o téměř dvě minuty. Kategorii žen ovládla jeho krajanka Charne Bosmanová (6:25:55).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud