23. března 2018 • 13:30

V neděli ve Velké Bíteši začne Český pohár v silniční cyklistice

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nedělním závodem Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš odstartuje sedmidílný Český pohár v silniční cyklistice. Série skončí v září v Židovici a její vítěz si může vybojovat účast na světovém šampionátu v Innsbrucku.


Letošní ročník domácího poháru se pojede pod názvem Kalas Cup. Načne ho již tradičně jarní klasika na trase mezi Velkou Bíteší a Brnem. Do celkového pořadí se započítá všech sedm závodů.

"Program závodů je geograficky rozmanitý, máme v něm nový závod v Židovicích. Jsem rád, že tam máme zase závod Visegrádské čtyřky, kde čekáme největší účast zahraničních jezdců i týmů, protože se samozřejmě pojede o body do žebříčku UCI," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda silniční komise a viceprezident pro sport Miroslav Poche.

"Kromě vítězství v jednotlivých soutěžích mají úspěchy v Českém poháru také přesah do národní reprezentace a jsou součástí nominačních kritérií pro vrcholné akce, jimiž jsou mistrovství Evropy a světa," doplnil Poche.

"Silniční pohár je jednou z nejdůležitějších akcí, kterou svaz zajišťuje. Věřím, že si závody užijí jezdci i fanoušci," přál si prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek.

Závodníci berou domácí seriál prestižně. "Vítězství v Českém poháru patří mezi cíle, na něž bych chtěl v kariéře jednou dosáhnout a vyhrát," řekl Josef Černý, jeden z nejlepších českých silničářů posledních let.

Právě loňský vicemistr republiky Černý, jehož v Žiaru nad Hronom předčil pouze Zdeněk Štybar, bude v neděli největším favoritem úvodního závodu o délce 161 km. Loni ho dokončil jako třetí za vítězným Aloisem Kaňkovským a Jiřím Polnickým.

O závod je mezi cyklisty velký zájem, zúčastní se ho i jezdci z Polska a Slovenska. Podle pravidel Mezinárodní cyklistické unie (UCI) je však možné pustit na start maximálně 176 závodníků. Žádný jiný jednorázový závod v České republice neláká tolik startujících.

Jezdci budou bojovat o celkové prvenství v elitní kategorii, v kategorii do 23 let i v soutěži o nejlepšího nováčka a tým. Vítězstvím v každém jednotlivém závodu bez rozdílu kategorií si lze vyjet 10 tisíc korun.

Program ČP:

25. března: Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš (161 km),

15. dubna: Kyjovské Slovácko (143 km),

21. dubna: Visegrádská 4 Valtice (162 km),

8. května: Rokycany (162 km),

16. června: Blatná (165 km),

26. srpna: Ostrava (161,5 km),

23. září: Židovice (160 km).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud