17. dubna 2018 • 12:50

Vítěz z Bostonu Kawauči si častým závoděním zkvalitňuje trénink

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Překvapivý vítěz pondělního maratonu v Bostonu Juki Kawauči je vyhlášený účastí ve spoustě maratonů. Rád cestuje a také tím dodává své přípravě potřebnou kvalitu. Trénuje totiž sám, žádného kouče nemá. Loni Kawauči absolvoval dvanáct maratonů, což je mezi špičkovými běžci nevídané. Například olympijský vítěz Eliud Kipchoge z Keni si v roce 2017 připsal jen dva maratonské starty.


Letos už má Kawauči na kontě čtyři maratony. "Miluju běhat závody. Díky závodům mám možnost cestovat. A když se na to podívám prakticky, tak pokud bych nedával tolik závodů, tak bych nebyl schopen dosáhnout stejné kvality, vzhledem k tomu, že se trénuji sám," uvedl úředník v tokijské škole po triumfu v Bostonu.

Navázal na výhry z předchozích tří letošních startů a stal se prvním japonským vítězem tohoto tradičního maratonu od roku 1987, kdy v Bostonu triumfoval Tošihiko Seko. Nahrálo mu deštivé, větrné a chladné počasí, ve kterém keňští favorité nestačili. Na výhru mu stačil čas 2:15:58, což je nejpomalejší mužský vítězný výkon v Bostonu od roku 1976. "Myslím si, že ty podmínky byly zásadní pro to, abych vyhrál. Nemyslím si, že by se v Bostonu našel jediný člověk, který si myslel, že zvítězím. Ale v maratonu nikdy nevíte, co se může stát," uvedl jednatřicetiletý Japonec.

V životě uběhl přes 80 závodních maratonů. Pětadvacet z nich zvládl pod 2 hodiny a 12 minut, osobní rekord má 2:08:14 z roku 2013. Od července 2016 se ale jen jednou dostal pod hranici 2:10. Na loňském mistrovství světa v Londýně skončil devátý.

Do japonského výběru pro olympijské hry se ještě nikdy nepropracoval. Když na maratonu v Tokiu nesplnil limit pro OH 2012, jako výraz omluvy si oholil vlasy. "Měl jsem pocit, že musím všem, kdo mě podporovali, ukázat, jak mě to mrzí," svěřil se tehdy. Příští letní olympijské hry budou v roce 2020 v Tokiu. Tam by Kawauči rád startoval. Do té doby chce mít uběhnutých alespoň 100 maratonů pod 2:20.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud