24. dubna 2018 • 13:34

Natáčení dokumentu přineslo Samkové zážitky a bolavý kotník

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Takřka celý poslední měsíc strávila snowboardcrossařka Eva Samková natáčením cestopisného dokumentu společně s bývalým skikrosařem Tomášem Krausem. Odvezla si spoustu zážitků z různých aktivit, při nichž musela překonávat i samu sebe, a pochroumaný kotník. Ten si poranila při skákání na trampolíně. Na dnešní tiskovou konferenci tak stejně jako na pondělní přijetí u premiéra v demisi Andreje Babiše dorazila o berlích. Vpodvečer se pak rozhodlo, že zatím nepůjde na operaci s problematickými rameny.


V rámci natáčení ve spolupráci s Českou televizí a společností Snow Nomads strávila Samková nejdříve týden a pak dvacet dní cestováním po Rakousku, Itálii a Slovinsku. Vrátila se v sobotu. Zřejmě největší adrenalin zažila na ferratě v rakouském Söldenu, protože dlouho po skalách nelezla. "Já jsem měla pocit, že tam bojuju o život. Jsem ráda, že jsem se překonala, ono to bylo 200 výškových metrů. Byla to fakt strmá stěna. Já ještě jak mám špatná ta ramena, tak si nevěřím, mám slabé ruce. Fakt jsem v polovině stěny byla poměrně vyčerpaná," vyprávěla novinářům olympijská vítězka ze Soči a bronzová medailista z únorových her v Pchjongčchangu.

Na vrcholu místo euforie cítila spíš únavu. Ale myslí si, že ji to posílilo. "Bylo to takové nepříjemné, ale dobře, že jsem to zvládla. Teď mám pocit, že zvládnu víc než dosud," doplnila. Příjemnější adrenalin zažila při premiérovém tandemovém seskoku ze čtyř kilometrů z letadla ve Slovinsku a při freeridu v prašanu v Söldenu. Dokumentární seriál, který z tohoto natáčení vznikne, se bude vysílat na podzim.

V závěru pobytu zvládala Samková aktivity i s bolavým kotníkem, u kterého vyšetření odhalilo lehce poškozený zevní vaz. Pět dní bude chodit s berlemi a ortézou, může našlapovat jen omezeně. Po odložení berlí jí ještě zůstane na pár týdnů ortéza, ale její příprava podle lékařů není ohrožena.

V minulé sezoně měla znovu problémy s rameny, jež ji vinou vrozených vad trápí dlouhodobě. Předloni měla operované levé rameno, ale dalšímu chirurgickému zákroku se zatím vyhne. Fyzioterapeut Pavel Kolář se s operatérem Robertem Freiem domluvil, že se v tuto chvíli pokusí rameno zafixovat konzervativní léčbou. "Pokusíme se rameno posílit a naučit Evku takovým pohybům a reflexům, aby při pádech nehrozilo poškození," uvedl na facebooku trenér Marek Jelínek. Také Samková už při dopolední tiskové konferenci konzervativní léčbu preferovala.

Plánuje odjet na dvoutýdenní dovolenou do Spojených států amerických, kde se potká s kamarádkou a chce chodit po horách. Pak by měla zahájit letní přípravu, kterou by si ráda zpestřila měsíčním pobytem na sněhu na Novém Zélandu. Tam se na konci srpna uskuteční juniorské mistrovství světa, kde by Samková mohla svým mladším kolegům pomáhat i jako trenérka.

Vrcholem příští sezony bude mistrovství světa v americkém středisku Solitude. Ze seniorského mistrovství světa zatím Samková medaili nemá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud