25. dubna 2018 • 12:24

Sprinter De Grasse se chystá na první závod po svalovém zranění

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kanadský sprinter Andre se Grasse se devět měsíců po zranění zadního stehenního svalu, které ho připravilo o loňské mistrovství světa, chystá na návrat. Dvojnásobný olympijský medailista z Ria de Janeiro poběží v sobotu 100 metrů na mítinku v americkém Des Moines.


Třiadvacetiletý Kanaďan naposledy závodil loni v červenci na Diamantové lize v Rabatu, kde na dvoustovce časem 20,03 překonal rekord mítinku.

Kvůli zranění v tréninku pak na poslední chvíli přišel o šanci vyzvat světového rekordmana Usaina Bolta při jeho loučení na MS v Londýně. Finále stovky, v němž Bolt skončil třetí za Američany Justinem Gatlinem a Christianem Colemanem, sledoval v hotelu. "Vítězný čas (9,92) nebyl tak rychlý, tak jsem přemítal, co jsem mohl dokázat. Měl jsem pocit, že jsem mohl vyhrát stovku i dvoustovku," uvedl De Grasse v rozhovoru pro kanadskou televizi CBC.

Na olympiádě v Riu získal bronz na stovce a stříbro na dvojnásobné trati, ale touží po velkém zlatu. Z loňského zranění se už úplně zotavil. Přesto ještě odvolal účast na nedávných Hrách Commonwealthu, kam byl původně přihlášený. "Necítil jsem se fit, abych běhal rychlé časy. Nezotavoval jsem se dost rychle z tréninků a necítil se být připravený běžet tři kola," vysvětlil, že hlavní problém spočíval v tom, že by v Austrálii musel absolvovat rozběh, semifinále a finále.

Pro návrat proto nakonec zvolil jednorázový závod. "Trénuji pět měsíců, takže jsem připravený zjistit, jak na tom jsem. Cítím se v poměrně dobré formě, ale nechci sám sebe dostávat pod tlak očekáváním rychlého času," řekl. V této sezoně by rád vyhrál Diamantovou ligu. "A budu připraven na mistrovství světa 2019. Vím, že mohu přivézt domů zlato pro Kanadu," doplnil.

Jeho velkým rivalem by mohl být dvaadvacetiletý Coleman, který se v halové sezoně blýskl světovým rekordem na 60 metrů. "Těším se na tu výzvu a rivalitu. Má stříbrnou medaili z mistrovství světa, takže je o stupínek lepší než já. Viděl jsem ho překonat halový světový rekord a těším se, že s ním budu závodit," řekl De Grasse na adresu svého vrstevníka.

Na jejich přímý souboj by mělo dojít na červencovém mítinku Diamantové ligy v Londýně. Oznámili to organizátoři tohoto závodu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud