22. května 2018 • 11:17

Uvažuje se o omezení čtverných skoků v krasobruslení

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čtverné skoky v mužském krasobruslení možná budou omezeny na jeden od každého druhu. Uvažuje se také o zvýšení věkové hranice pro vstup do seniorské kategorie ze současných 15 na 17 let. Návrhy projedná na začátku června kongres Mezinárodní bruslařské unie (ISU).


Mužské krasobruslení v posledních letech zažívá boom čtverných skoků. K toeloopu a salchowu přibyly lutz, flip a rittberger. Podle současných pravidel mohou závodníci každý z nich zařadit dvakrát, přičemž jednou musí být v kombinaci. Mistr světa Nathan Chen z USA jich ve volné jízdě zvládl šest.

Někteří závodníci i trenéři vyzvali ISU, aby na záplavu čtverných skoků reagovala. Úvahy o určitém omezení už před olympiádou v Koreji předpověděl bronzový olympijský medailista a nejlepší evropský krasobruslař Javier Fernández. "Krasobruslení je o tom, kdo je nejkomplexnější, nikoliv o tom, kdo je nejlepší skokan, je to tak? Tohle je něco, co každý musí mít na paměti," prohlásil tehdy španělský závodník.

Americký trenér Rosi Tovi také upozornil, že nikdo neví, jestli intenzivní trénink čtverných skoků neničí těla krasobruslařů. "Mají dlouhý život před sebou, a pokud je vaše tělo zničené, tak jaký život to bude? To je třeba brát víc v úvahu," uvedl pro agenturu AP.

Čtverné skoky navíc nejsou jen doménou mužů. Možný trend v ženském krasobruslení naznačila juniorská mistryně světa Alexandra Trusovová, která ve třinácti letech při zlaté volné jízdě skočila čtverný salchow i toeloop. Mezi seniorkami ještě rok závodit nesmí. To podle současných pravidel může až v sezoně, před jejímž začátkem oslaví 15. narozeniny.

Nizozemská federace navrhuje, aby se od sezony 2020/2021 věková hranice zvýšila o dva roky na 17 let. Odůvodňuje to tím, že mladičké krasobruslařky, které ještě nejsou úplně vyspělé, zvládají náročnější prvky. Důkazem je například patnáctiletá olympijská vítězka Alina Zagitovová.

Kvůli tomu krasobruslení podle odůvodnění návrhu přichází o zkušenější závodnice, které mají obavy, že mladým soupeřkám nemohou konkurovat. Ze závodů se tak vytrácejí vyzrálé programy. Navrhovatelé také upozorňují, že například v gymnastice je minimální věková hranice pro seniorskou kategorii 16 let pro dívky a 18 pro chlapce.

Kongres ISU, který bude projednávat i další návrhy, se uskuteční od 4. do 8. června v Seville.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud