23. června 2018 • 17:15

Štybar chce zapomenout na časovku a obhájit v silničním závodě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zdeněk Štybar věří, že v neděli nechá zapomenout na čtvrteční neúspěch v časovce, jímž byla po technických problémech až sedmá příčka, a bude bojovat o obhajobu českého titulu v silničním závodě. Po setrvání na trůnu touží o to víc, že se jede v jeho rodném kraji.


"Samozřejmě je to pro mě tím místem konání speciální šampionát, jsem tady před domácím publikem a jsem za to hrozně rád. Užil jsem si to už ve Varech. Navíc zítra tady bude Peter Sagan, takže tady bude určitě hodně diváků, kteří budou fandit všem. Moc se na tu atmosféru těším," řekl dnes Štybar na tiskové konferenci v Plzni.

Trať závodu o délce 192 kilometrů, na niž jezdci elitní kategorie vyrazí v 10:30, není jednoduchá. "Když jsem jel první kolo, říkal jsem si, že to není špatné, ale při druhém už mě napadlo, že to bude bolavý. Je to okruh, na němž vyhraje opravdu ten nejlepší z pelotonu," uvedl Štybar.

"Pamatuji si, že kolem Červeného Hrádku se jezdil Český pohár v žácích. Tam to byl velký kus nostalgie. Zrovna jsme jeli s Romanem vedle sebe a já mu říkám, zda si tenhle kopec pamatuje. Jen mi odvětil, ať si počkám na ten cílový. A ten tedy taky stojí za to," usmál se Štybar.

Přiznal, že jeho forma je trošku s otazníkem. "Jel jsem Giro a po něm byla jediným závodem ta časovka, která nedopadla podle mých představ kvůli problému s kolem. Takže jsem ji nejel ani s ohledem na trénink tak, jak bych si představoval," řekl Štybar.

Problém se sedlem ho nejspíš stál medaili. "Byla to smůla, ale pořád je to jen materiál a stát se to může. Byla to ale i moje chyba, prasklo mi sedlo, když jsem projel nějakou díru. Ale hlavně ve špatný moment, protože jsem musel pokračovat a jet dál do doby, kdy nebudu mít takovou rychlost, protože to bych ztratil minutu a víc," vysvětlil.

"Mrzelo mě to, toužil jsem po titulu a byla to pro mě výzva mít titul mistra republiky z bikrosu, cyklokrosu, ze silničního závodu i časovky. A ten okruh byl hezký, náročný, což mi sedělo a věřil jsem, že mohu být titulu blízko," doplnil Štybar.

Po Giro d'Italia ještě zcela nezregeneroval, ale dvaatřicetiletý závodník stáje Quick Step-Floors je přesvědčený, že tělo nabudí právě touha po obhajobě.

"Abych řekl pravdu, tak ta tendence pokračuje po časovce nadále směrem dolů. Doufal jsem, že se mi povede v časovce zajet dobrý výsledek, což by mě nakoplo, takhle mě to dál srazilo dolů, když jsem dojel kompletně v křečích a měl natahaný všechny svaly, co by za normálních okolností byly v pohodě. Ale to se stane, nedělní závod je dost dlouhý na to, aby se tělo dalo dohromady. Budu se třeba prvních 100, možná 120 kilometrů trápit, ale pak bych se mohl dostat do nějakého rytmu," řekl Štybar.

Nedělní závod bude zajímavý i kvůli jeho souboji s kamarádem Romanem Kreuzigerem, jehož manželka Michaela šampionát organizuje.

"Musíme si pomoct a závod trochu kontrolovat, protože pokud bude odjetá nějaká nebezpečná skupinka a ani jeden z nás v ní nebude, tak budou všichni ostatní čekat na nás, až to sjedeme. Pokud bude jeden koukat na druhého, máme po závodě oba, což ví určitě i on. Proti sobě pak můžeme jet v posledním kole," nastínil Štybar.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud