19. července 2018 • 12:13

Rozšíření turnaje hokejistek na ZOH otevřelo šanci i pro Češky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Rozšíření olympijského turnaje hokejistek na deset týmů otevírá šanci i pro české reprezentantky, které se ještě pod pěti kruhy nikdy nepředstavily. Loni v únoru podlehly v rozhodujícím kvalifikačním utkání Švýcarsku 1:4 a do Pchjongčchangu se neprobojovaly, patří však do elitní skupiny mistrovství světa a v roce 2016 skončily na šampionátu šesté.


O vyšším počtu účastníků turnaje v ledním hokeji žen rozhodl ve středu Mezinárodní olympijský výbor, který se snaží hry genderově vyrovnávat. Olympijský turnaj hokejistů hraje 12 mužstev, ženy se přidaly v roce 1998 v Naganu. Tehdy byl jejich turnaj šestičlenný.

K rozšíření elitní skupiny ženského MS z osmi na deset týmů loni sáhla rovněž Mezinárodní hokejová federace. České reprezentantky se díky tomu udržely, i když na šampionátu v USA skončily poslední. První rozšířený šampionát s deseti celky se uskuteční za rok v Espoo ve Finsku.

Na OH 2022 v Pekingu však budou mít zajištěný start domácí Číňanky, které sice před dvaceti lety při olympijské premiéře v Naganu skončily čtvrté, ale v současnosti nepatří do desetičlenné elity MS. Tu tvoří týmy USA, Kanady, Finska, Ruska, Švýcarska, Švédska, Japonska, Německa, Česka a Francie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud