20. července 2018 • 13:59

Komise potvrdila, že šampionka Jebetová měla dopingový nález

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Komise sledující dopingové případy atletů (AIU) se rozhodla zprůhlednit pravidla boje proti užívání zakázaných látek. Zveřejnila proto informace týkající se 120 vyšetřovaných případů a mimo jiné potvrdila pozitivní test na krevní doping EPO olympijské vítězky a světové rekordmanky v běhu na 3000 metrů překážek Ruth Jebetové z Bahrajnu.


"Vedení AIU mělo hned od začátku jasno, že je velmi důležité, aby celý proces byl naprosto transparentní," řekl agentuře Reuters šéf komise Brett Clothier. "Probrali jsme to s Mezinárodní atletickou federací, která s námi souhlasila. Plně nás také podporují národní svazy," dodal.

Podle dosavadních pravidel byl systém zveřejňování dopingových případů nejasný a atleti často ani nemohli do uzavření případu na vyšetřování reagovat. To by se mělo změnit, protože AIU získala všechna potřebná povolení, aby mohla o každém případu informovat na svém webu a sociální síti twitter.

Dnes také zveřejnila informace o vyšetřovaných případech, z nichž 103 se týká předních atletů, kteří získali 85 medalií na olympijských hrách nebo mistrovství světa. Mezi nimi jsou i někteří přední ruští sportovci včetně bývalého olympijského šampiona ve skoku do výšky Ivana Uchova, dvojnásobné mistryně světa kladivářky Taťjany Lysenkové, bronzové olympijské výškařky a mistryně světa Světlany Školinové či halového mistra světa v trojskoku Ljukmana Adamse.

"Tohle je jenom začátek. Pořád jsme na začátku naší mise za napravení jména atletiky," uvedl Clothier.

AIU byla založena před rokem Mezinárodní atletickou federací a jejím úkolem je nejen boj s dopingem, ale také s korupcí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud