20. září 2018 • 15:43

WADA zrušila suspendaci Ruské antidopingové agentury

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Světová antidopingová agentura WADA zrušila suspendaci ruské agentury RUSADA kvůli systematickému a státem řízenému dopingu, která trvala téměř tři roky. Z dvanáctičlenného výkonného výboru hlasovalo dnes na Seychelách pro její opětovné uznání devět členů včetně Jiřího Kejvala, dva byli proti a jeden se zdržel.


Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Kejval podle serveru gazeta.ru hlasoval pro zrušení suspendace, stejně jako ostatní čtyři členové zastupující Mezinárodní olympijský výbor. Kejval se jako člen exekutivy WADA k rozhodnutí zřejmě nevyjádří, ČTK zjišťuje stanovisko ČOV.

Suspendace Ruské antidopingové agentury trvala od listopadu 2015, kdy WADA označila její fungování za nevyhovující. Zrušení již v minulém týdnu doporučila zvláštní komise světové agentury kvůli tomu, že ruská strana splnila dvě důležité podmínky nutné k obnově licence.

I nyní WADA stanovila Rusku podmínky, jednou z nich je poskytnout do konce roku přístup k databázi i vzorkům moskevské laboratoře. "Dnes exekutiva valnou většinou rozhodla přijmout RUSADA za striktních podmínek zpátky," uvedl šéf světové agentury Craig Reedie.

Případné opětovné uznání už dopředu kritizovala řada sportovců a antidopingových organizací. Jedním z nich je i člen sportovní komise WADA bývalý badmintonista Petr Koukal. "Je to plivanec sportovcům do tváře. Jsem idealista a pořád věřím, že se nějaké spravedlnosti může dosáhnout, ale nejvyšší sportovní autority aktuálně podnikají kroky proti sportu. Sport na sobě nechává špínu," řekl Koukal ČTK.

Moskevská laboratoř přišla o akreditaci koncem roku 2015 po provalení dopingové aféry v ruském sportu. Podle zjištění vyšetřovatelů WADA ruští reprezentanti užívali mimo jiné v přípravě na domácí olympiádu v Soči zakázané látky s podporu státu, který jim pomáhal s krytím dopingu.

Kvůli tomu hrozila Rusům neúčast na letošních zimních olympijských hrách. V Pchjongčchangu nakonec nechyběli, ale soutěžili bez státní vlajky, státních symbolů na oblečení a bez státní hymny při vítězství. Pouze jako neutrální mohou už téměř tři roky startovat v mezinárodních soutěžích ruští atleti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud