10. prosince 2018 • 16:02

Krasobruslař Sabovčík se v 55 letech rozloučí s kariérou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Krasobruslař Jozef Sabovčík v příštím roce definitivně uzavře kariéru. Pětapadesátiletý držitel bronzové medaile z olympijských her 1984 v Sarajevu chystá na listopad do Ostravy a Bratislavy show s názvem Fire on Ice, které se zúčastní galerie světových šampionů, olympijských medailistů i řada domácích hvězd.


"Stále se považuji za Čechoslováka, i když jsem se legálně vystěhoval do USA v roce 1987," řekl Sabovčík na dnešním setkání s novináři v Brně, kde exhibici představil. Místo pro rozlučku nevybral náhodně. Show uvidí diváci ve dvou městech, kde se konaly evropské šampionáty - v Ostravě 6. listopadu a v Bratislavě 7. listopadu.

"Dlouho jsem uvažoval, zda mám svoji kariéru ukončovat takto oficiálně, nebo jen potichu zmizet ze scény. Ale zájem krasobruslařských hvězd mě přesvědčil o první variantě," uvedl Sabovčík. "Představit se na závěr kariéry před českým a slovenským publikem bude pro mě mimořádně emotivní moment," zdůraznil.

Po jeho boku nebude na rozlučkové show chybět český krasobruslař a mistr Evropy Tomáš Verner. "Jsem nadšený, že se mohu podílet na jedinečné akci, věnované legendě našeho sportu. Věřím, že zájem bude obrovský, a těším se na skvělou atmosféru, kterou diváci v Česku a na Slovensku umějí vytvořit," vzkázal Verner, ambasador loňského ME v Ostravě.

Na exhibici obují brusle i mistři světa Alexej Jagudin a Javier Fernández. "Mám rozpracovaných několik projektů, ale vyhradil jsem si čas na tuhle jedinečnou show s mými přáteli," uvedl Fernández.

Sabovčík nyní kromě trénování v USA konzultuje tréninky s českou jedničkou Eliškou Březinovou. "Byla u nás v Salt Lake City na závodech, iniciativu směrem ke mně vyvinul její otec a trenér. Dnes v době videa a internetu není problémem poradit i přes oceán," přiblížil Sabovčík.

Od roku 1995 žije v Salt Lake City. "Na ledě jsem jako trenér šest dní v týdnu. Před pár lety jsem ještě skákal trojité skoky, pak jsem byl ale na operaci kolena a kloub mě v tak náročných skocích už omezuje," řekl otec dvou synů, kteří ale v jeho krasobruslařských šlépějích nekráčejí.

Fire on Ice nebude žádným nostalgickým melodramatem. Publikum se může těšit na energickou show plnou akrobacie, podobnou kariéře muže, který jako první na světě skončil na mezinárodní soutěži čtverný skok. Amatérskou kariéru Sabovčík ukončil v roce 1986 jako dvojnásobný mistr Evropy.

Vstupenky na Fire on Ice stojí od 690 do 1290 korun a dají se koupit v síti Ticketportal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud