13. července 2013 • 09:23

Froome dostal varování. Jak Riis použije žolíka Kreuzigera?

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Slovácko - Sparta: Kuchta utekl do sóla a přeloboval Fryštáka. Senzační gól, 0:1
Plzeň - Mladá Boleslav: Viktoria přidává třetí zásah, na přední tyči uklidil míč do sítě Chorý
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třináctá etapa Tour de France měla být jevištěm pro sprintery, místo toho se po ní největší hrozen kamer a mikrofonů shromažďoval u autobusu stáje Saxo-Tinkoff. Tým s Romanem Kreuzigerem dokázal i v rovinaté etapě způsobit za pomoci větru pořádné pozdvižení a zatřásl s předpokladem, že nejspíš už nic neohrozí cestu britského cyklisty Chrise Frooma ve žlutém dresu až do pařížského finále, jak se zdálo po středeční časovce.



Naopak, Froome dostal v pátek důrazné varování, že ho čeká ještě spousta práce, chce-li příští týden pít na kole šampaňské. Vždyť pětinásobný vítěz největších etapových závodů Alberto Contador se svými pomocníky dokázal ukrojit 69 vteřin z jeho náskoku na rovině!

Froome na něj má pořád víc než dvě minuty náskoku, ale Mt. Ventoux, Alpe d`Huez a další horští velikáni teprve čekají. A příklad Alejandra Valverdeho, který po mechanické závadě ztratil deset minut a z druhého místa se propadl na šestnácté, navíc ukazuje, že na Tour se může stát ještě cokoli.

Froome navíc zjevně nemá tak silného pomocníka, jakým byl on sám pro Bradleyho Wigginse před rokem i v minulosti. Dva z jeho parťáků už museli z Tour odjet, třetí závodí zraněný. Jakmile tým Saxo-Tinkoff viděl příležitost ranit ho, šel do ní naplno i za cenu obrovského vyčerpání sil.

Ačkoli sami závodníci se k odvážné třicetikilometrové “týmové časovce” odhodlali během pár vteřin, nebyla to spontánní jiskra, která tuhle akci zažehla. Šlo o dopředu promyšlenou variantu.

Tým Saxo-Tinkoff počítal s tím, že si s etapou pohraje vítr a byl na to takticky připraven. Dá se čekat, že podobných tahů má díky protřelému šéfovi Bjarnovi Riisovi v záloze víc.

Otázkou je, jak se svými kartami bude lišák Riis hrát dál. Jasnou jedničkou je pro něj Contador, na něj se sází jako na možného vítěze. V tuhle chvíli je Španěl průběžně třetí, o tři vteřiny před čtvrtým Romanem Kreuzigerem.

Vidět českého závodníka tak vysoko je nádherné. Teoreticky by Kreuziger mohl ke svým dvěma místům v desítce na Tour de France letos přidat první pětku a kdo ví, možná i pódium.

Na druhou stranu se hodně debatuje o tom, že Riis může svého žolíka vytáhnout v horách jako návnadu na odlákání Frooma a uvolnění cesty k triumfu Contadorovi.

Ať už to dopadne jakkoli, bude to ještě hodně zajímavá Tour de France.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud