František Suchan
16. května 2013 • 00:22

Já jsem favorit, ty jsi favorit. Outsideři budou Češi, proto postoupí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi jsou favorité, my nemáme co ztratit, už tady máme splněno. Takové prohlášení naprosto přesvědčivě se svým pevným pohledem vyslovil Sean Simpson, kanadský kouč Švýcarska. Vyloženě charismatický chlap, kterému vážně nemáte chuť odporovat. Nicméně tady se nesouhlasit dá.



Takhle: Každopádně, parádní taktika, pane Simpsone. Klobouček. Snad si ale nemyslíte, že vám na to skočíme?! Že si jako přejedete každého soupeře na mistrovství světa, jen s nabušenou Kanadou si zašpásujete až v nájezdech, aby se neřeklo, a budete za outsidery?

Ne, ne, ne.

Pravdou je, že Mr. Simpson dělá to nejlepší, co může. Využívá historických faktů jen proto, aby co nejvíc odlehčil svým hochům. Brilantní postup! Podle toho, jak mluvili i sami švýcarští hokejisté, do nich trenér teorie o uvolnění z tlaku hustí opravdu vytrvale. Oni sami snad opravdu začínají věřit, že ve čtvrtfinále, přes které neprošli patnáct let, nemají co ztratit ani po tak výtečných výkonech.

Ale no tak… Vyhrát sedm zápasů v řadě, být nejlepší ze všech a vydávat se za ustrašeného vzadu, co se pokusí překvapit? Ne, to by nešlo. Blíž skutečnosti jsou čeští hráči, když mluví o tom, že výsledky na letošním šampionátu staví do role jasného favorita jejich alpského protivníka.
Já nejsem favorit, to ty. Ale jdi, já ne, to ty…

Simpson se odvolává na medailovou nálož, jaká obtěžkává vitrínu českého hokeje. Ano, před turnajem díky tomu byli pokračovatelé Zábrodského, Nového, Martince a Haška samozřejmě suverénně lépe. Jenže řeší sedmdesát či deset let staré úspěchy někdo v situaci jeden na jednoho? Při zakládání útoku? Při pokrývání středního pásma? Když to všechno může rozhodnout o postupu do medailových bojů? Nemyslím si.

Švýcarský tým na tomhle mistrovství hraje špičkový, světový hokej. Jeho členové jsou nadaní, šikovní, zarputilí, poctiví, energičtí i zkušení. A co víc, našli způsob, jak Čechy v základní skupině jednoznačně porazit.

Tohle má význam při úvahách, kdo je favorit čtvrtfinále. I když české partě dovezli plné tašky sebevědomí, umu a pohody pánové Plekanec se Židlickým a v brance už má uvolněného a perfektního Pavelce, pořád v ní může hlodat červíček pochybností. Dlouho se tady trápili a nestačili na svého klíčového soupeře jednou, co kdyby tomu tak bylo i teď… Navíc – a to je jediná historická skutečnost jakou je třeba brát v potaz – Švýcaři to s Čechy v současnosti umějí, jen na velkých turnajích vyhráli tři ze čtyř posledních vzájemných setkání.

Kdo je tu favorit? Vy a vaši borci, pane Simpsone.

Ovšem právě proto půjdou dál Češi. Totiž kromě toho, že panuje zažitá představa o tom, jak naší národní povaze svědčí tahle role a jak jsme rádi v pozici toho, kdo může jen překvapit, přichází na scénu i sportovní hledisko. Novotný se svými kumpány si už moc opatrně ohlídají, aby neudělali ty samé chyby, které z nich nejen minulé pondělí udělali ty poražené či alespoň nepřesvědčivé. Už vědí, jak na to.

Tak hodně štěstí, chlapci. Vyřiďte ty favority.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud