27. srpna 2022 • 17:00

Paráda! Lipták slaví zlato na ME, navíc Česku zajistil místo pro olympiádu

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jiří Lipták se stal podruhé mistrem Evropy ve střelbě na trap. Olympijský vítěz suverénně ovládl šampionát v kyperské Larnace a navázal na zlato z roku 2019. Navíc Česku zajistil účastnické místo na příštích olympijských hrách 2024 v Paříži.



Čeští brokoví střelci v této disciplíně drží už od roku 2017 evropskou medailovou sérii. Tu tehdy v Baku zahájil zlatý David Kostelecký a Lipták v ní pak pokračoval na každém dalším šampionátu.

V Leobersdorfu 2018 byl třetí, o rok později v Lonatu triumfoval a loni v Osijeku přidal stříbro. Předloni se plánované mistrovství Evropy ve francouzském Chateauroux kvůli pandemii koronaviru neuskutečnilo. Celkem má Lipták z ME šest medailí (2-2-2), polovinu z nich vybojoval na Kypru: před deseti lety v Larnace byl druhý, první bronz si v roce 2008 přivezl z Nikósie.

Lipták na Kypru vyhrál dvoudenní kvalifikaci, jako jediný se v ní dopustil pouze dvou chyb. Vladimír Štěpán byl dvanáctý, olympijský vítěz z Pekingu Kostelecký obsadil 41. místo.

Čtyřicetiletý brněnský rodák pak ovládl i svou semifinálovou skupinu, zatímco britský obhájce titulu Matthew Coward-Holley v té druhé neuspěl. Loni v Tokiu získal Coward-Holley za Liptákem a Kosteleckým olympijský bronz.

Ve čtyřčlenném finále Lipták trefil všech 15 úvodních terčů a měl jistou medaili. Do souboje o zlato s Rickardem Levinem-Anderssonem ze Švédska pak vstoupil s náskokem čtyř zásahů a radovat se tak mohl začít už po 31. přesné ráně. Bronz získal britský střelec Nathan Hales.

Mistrovství Evropy ve střelbě z brokových zbraní v Larnace (Kypr):

Muži:
Trap: 1. Lipták (ČR) 31, 2. Levin-Andersson (Švéd.) 25, 3. Hales (Brit.), ...v kvalifikaci 12. Štěpán, 41. Kostelecký, 53. Vaněk, 54. Beccari (všichni ČR).

Ženy:
Trap: 1. Stancová (It.) 32, 2. Hallová (Brit.) 31, 3. Rossiová (It.).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud