24. dubna 2022 • 13:38

Bývalá šampionka zvítězila škrcením ve stoje. Puelles vyhrál páčením kolene

Autor: David Vachalec
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlavní předzápas turnaje UFC Fight Night: Lemos vs. Andrade byl ukázkou perfektní práce na zemi. Claudio Puelles ukončil zápas páčením kolenem Claye Guidy v druhé polovině prvního kola. Velkolepý návrat bývalé šampionky v bitvě o Las Vegas byl oceněn výkonem večera. Amanda Lemosová poprvé v historii organizace UFC podlehla škrcení ve stoje ze strany Jessicy Andradeové pomocí arm trianglu.



Clay Guida šel podle očekávání výhradně po takedownech, ale Claudio Puelles skvěle bránil a po první minutě souboje začal útočit na krk. Perský Princ nejprve chytl gilotinu (džudistická technika škrcení zepředu), pak přešel z omoplaty (technika držení rammeního kloubu pomocí nohou převzatá z brazilského jiu-jitsu) na triangle (chycení soupeřova krku a paže pomocí nohou) a pak zpět na omoplatu.

Američan z toho unikl, ale Puelles zdaleka neskončil se svými pokusy o submisi a v polovině souboje překvapil Guidu a ukázkově chytl do páky jeho koleno tak hluboko, jak jen to jde. Americký tesař neměl jinou možnost než odklepat. Upáčení soupeře „kneebar” (páčení kolenního kloubu) metodou nebyla žádná náhoda, Guida je třetí obětí z posledních pěti zápasů, kdy Puelles zvítězil právě tímhle způsobem a zároveň tím stanovil rekord UFC, momentálně má nejvíce ukončení „kneebarem” na zápasníka.

Perský bijec tak získal své páté vítězství v řadě, tentokrát i s bonusem za výkon večera a stává se pomalu, ale jistě hrozbou pro ostatní bojovníky lehké váhy. Tohle byl bohužel poslední smluvně domluvený zápas Claye Guidy a je tedy dost možné, že ho Puelles po dominantním výkonu odepsal z UFC.

Vrchol galavečera UFC Fight Night byl obdařen historicky prvním arm-trianglem (škrcení mezi vlastním ramenem a rukou bojovníka) ve stoje. Stalo se to v úvodním kole zápasu, když bývalá šampionka slámové váhy Jessica Andradeová zamkla desítku váhy Amandu Lemosovou z klinče proti kleci. Brazilská rostoucí senzace „Amandinha” si na začátku boje obsadila střed oktagonu a zasypávala „Bate Estacu” nepříjemnými kopy.

Bývalá šampionka si ovšem rychle prorazila cestu do klinče a chytla již zmíněný arm-triangle. Během škrcení provedla několik úprav, aby to bylo těsnější. Lemosové docházely síly a krátce po třetí minutě odklepala. Škrcení touto metodou ve stoje je mezi profesionály na vysoké úrovni velmi ojedinělé a jistě tu máme kandidáta na submisi roku.

Jessica Andradeová si odnáší velmi cenný skalp a druhé ukončení v prvním kole v řadě. Dominantní zákrok nad rozjetou Lemosovou jí bezpochyby přibližil k titulové odvetě. Za nevídanou submisi si Brazilka odnáší i bonus za výkon večera.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud