Marek Stodůlka
16. srpna 2019 • 14:57

Návrat McGregorova kata: provokatér s marihuanou Diaz jde znovu do boje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postaral se o možná největší překvapení v historii MMA, když v roce 2016 porazil irskou hvězdu Conora McGregora. Odvetu prohrál těsně na body a od té doby Nate Diaz nezápasil. Po třech letech se ale vrací do oktagonu, aby v noci ze soboty na neděli bojoval v rámci turnaje UFC 241 s Anthonym Pettisem. Fanoušci jásají, protože Diaz dokázal strhnout pozornost už před duelem, na veřejném tréninku si zapálil jointa.



Kdyby měl vzniknout žebříček největších grázlů ve světě bojových sportů, určitě by v něm nechyběl. Nate Diaz dokáže udělat show v kleci i mimo ni. Vždy řekne, co má na jazyku, nehraje si na slušňáka. Soupeři klidně ukáže prostředníček během zápasu. Je prostě svůj a tím si získal spoustu příznivců i odpůrců.

1092

Po tolika dnech nastoupí americký bojovník Nate Diaz znovu do zápasu. Dojde k tomu na turnaji UFC 241 (vysílá od 4.00 v neděli 18. srpna Nova sport 2).


„Pokud mě chcete sledovat zápasit, dívejte se, ale nenaštvěte se, pokud se vám nebude líbit moje chování. MMA není atraktivní sport. Nikomu se nebudete chlubit, že váš vnuk dělá zrovna tohle,“ obhajoval se bijec z Kalifornie před třemi lety v interview pro ESPN.

O tom, že nedbá na pravidla, přesvědčil i na středečním veřejném tréninku před nedělním střetem. Lásku k marihuaně se nebál prezentovat zapáleným jointem, jenž dokonce nabízel fanouškům v hledišti. Podle Diazových slov šlo pouze o kanabidiolovou cigaretu z jeho vlastní firmy.

„Pravou trávu si zahulím po zápase,“ zavtipkoval před novináři. Protože nekouřil nic s obsahem THC, nebude mít problém u antidopingové asociace USADA. Ta totiž právě kvůli čtyřiatřicetiletému bojovníkovi upravovala před dvěma lety pravidla. Poté, co si na tiskovou konferenci přinesl elektronický vaporizér s kanabidiolem, jej legalizovala. Na den s médii se pro změnu věčný potížista nedostavil vůbec, jelikož s redaktory už prý mluvil předtím.

Nate Diaz si zapálil během středečního tréninku v anaheimské hale Honda Centre
Nate Diaz si zapálil během středečního tréninku v anaheimské hale Honda Centre

Největší příliv pozornosti zaznamenal Američan právě v období, kdy jako první dokázal v oktagonu UFC porazit Ira Conora McGregora. Jejich souboji předcházel masivní trashtalk (slovní ataky). Když došlo na samotný střet v kleci, jednalo se o nejsledovanější turnaj v historii. Po dvou kolech tvrdých přestřelek se přešlo na zem, kde byl McGregor donucen škrcením k odklepání duelu. Šok byl na světě!

Při odvetě nelítaly pouze nadávky a urážky, na jedné z předzápasových tiskových konferencí po sobě soupeři dokonce házeli lahve s vodou. I proto opět padl rekord ve sledovanosti, měření sil už ale mělo odlišný průběh. Nate ale podobný výsledek předpokládal. „Nejsem překvapený, zku***syni,“ začal vítěz, jenž se rázem stal jedním z nejsledovanějších bojovníků, rozhovor po vyhlášení.

Kdo ho ztrapní?

Po pětikolové bitvě plné krve přiřkli rozhodčí vítězství slavnému Irovi. Diaz však nemusel odcházet zklamaný, k tučné výplatě si připsal bonus padesát tisíc dolarů za zápas večera. Toto ocenění získal v kariéře už poosmé, což je nejvíc v historii UFC. V nejslavnější MMA organizaci na světě se americký bojovník poprvé představil v roce 2007, stal se totiž vítězem páté řady reality show The Ultimate Fighter, smlouva ho tak nemohla minout.

Příjmení Diaz už ale fanoušci znali, Natův starší bratr Nick měl v té době za sebou několik zápasů na nejvyšší světové úrovni. Oba se ke smíšeným bojovým uměním dostali přes brazilské jiu-jitsu, ve kterém drží černé pásy.

Sourozenecká dvojka na sebe mimo skvělých představení v oktagonu upoutává pozornost i třeba tím, že se veřejně hlásí k užívání marihuany, nebo zvláštním úderem, který praktikují. Rivaly často netrefují pěstí, ale fackují je otevřenou dlaní, což je v MMA velmi nezvyklé. „Stocktonská facka,“ jak se úderu začalo říkat podle místa narození sourozenců, se stala jejich trademarkovým útokem.

Nadcházející soupeř Nata Diaze ale není žádný fackovací panák. Anthony Pettis je bývalým šampionem lehké váhy, který stále válčí jen s absolutní špičkou. Naposledy tvrdě knokautoval „Zázračného chlapce“ Stephena Thompsona, takže je správně nabuzený.

„Doufám, že se bude dívat co nejvíc lidí, ať ho můžu ztrapnit před celým světem,“ slíbil Pettis v oficiálním promo videu. Čeká nás vyhrocená bitva nejvyšší úrovně, která určitě nabídne mnoho zajímavých momentů. Oba bijci jsou výborní v postoji i na zemi, navíc mají srdce válečníků a hlad po vítězství.

NATE DIAZ

Narozen: 16. dubna 1985 (34 let), Stockton (USA)
Výška/váha: 183 cm/77 kg
Profesionální bilance: 19:11
Tým: Cesar Gracie Fght Team

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud