24. srpna 2021 • 14:17

České MMA zažívá zlatý věk. Bojovníky čekají ve světě velké bitvy

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šampion KSW a za určitých podmínek dokonce i král své divize v UFC. Těmito tituly by se už brzy mohli pyšnit čeští bojovníci. Tuzemská MMA scéna prožívá momentálně skvělé časy a její zástupce čekají prestižní duely. Patrik Kincl zabojuje 11. září o pás polského gigantu proti Robertu Soldičovi a Jiří Procházka byl zvolen oficiálním náhradníkem pro titulový střet Jana Blachowicze s Gloverem Teixeirou. „Oproti zemím, jako jsou Brazílie nebo USA, se k nám MMA dostalo pozdě, ale kluci to hrozně rychle dohnali,“ komentuje úspěchy Karlos Vémola.



Loni v únoru neměla Česká republika v oficiálních záznamech UFC jediného aktivního zástupce. Organizace se po nepřesvědčivých výkonech rozloučila s Lucií Pudilovou a prapor zdejší MMA scény držel na poli amerického kolosu pouze uzbecký rodák Machmud Muradov žijící v Praze. Za rok a půl se ale pozice malé země ze středu Evropy výrazně změnila.

Nově příchozí David Dvořák a Jiří Procházka totiž v UFC společně s Muradovem nasbírali osm výher bez jediné porážky. Dostali se mezi špičku svých váhových kategorií a Procházka se dokonce vypracoval až k tomu, že byl jmenován oficiálním náhradníkem titulového duelu. Tomu se doposud žádný Čech ani nepřiblížil. Polský šampion Jan Blachowicz se má s Brazilcem Gloverem Teixeirou utkat 30. října. Do Spojených arabských emirátů ale pocestuje i rodák z Hostěradic. Kdyby nemohl jeden z aktérů z jakéhokoliv důvodu nastoupit, bude připraven právě on.

„Ukazuje to, jací jsou Češi skvělí sportovci. Oproti zemím, jako jsou Brazílie nebo USA, se k nám MMA dostalo pozdě, ale kluci to hrozně rychle dohnali,“ hodnotí současné úspěchy Karlos Vémola , který sám poznal, jak náročné je prosadit se v americké lize. „Pokud mladá generace amatérů půjde v jejich stopách, tak jednou budeme skvělí. Máme čím dál víc výborných fighterů.“

Velký krok kupředu představily výkony Procházky. Ten z pozice outsidera knockoutoval při debutu Volkana Oezdemira a poté v hlavním zápase galavečera UFC on ESPN 23 uzemnil šíleným loktem z otočky i Dominicka Reyese. Vedení organizace to stačilo. Tenhle chlapík musí dostat titulovou šanci, shodli se zástupci. Prozatím sice jenom jako náhradník, protože střet Brazilce s Polákem byl už dlouho domluven, přislíbeno má však i místo příštího vyzyvatele.

Kdo už ale na nic čekat nemusí, je Patrik Kincl. České škole se totiž daří nejen ve Spojených státech. Dva knockouty totiž stačily i dvaatřicetiletému válečníkovi z Hradce Králové, aby oslnil matchmakery polské asociace KSW. Největší evropská liga naplánovala na 4. září jeho střet s chorvatským bombarďákem Robertem Soldičem. A ve hře opět nebude jenom vítězný zápis do statistik, ale také titulový opasek. Kincl se může stát králem veltrové váhy.

„Je to ostrý striker, který spoléhá hodně na svou zadní ruku. Umí trefit s pohybem dopředu, ale dokáže to vyslat, i když couvá. Přesně, rychle a tvrdě,“ ohodnotil Kincl před pár dny soupeře v rozhovoru pro deník Sport. Je si vědom toho, že se jedná o největší zápas kariéry. Titul polské ligy ve světě totiž hodně znamená.

„Že jde Kincl a teoreticky i Procházka o titul v takových organizacích, to je prostě parádní. A nemyslím si, že budou jediní,“ naznačil Vémola, že i další domácí bijci si udržují výbornou formu. „Muradov je jednu nebo dvě výhry od zápasu s někým z top pětky. To samé si myslím o Dvořákovi. A pokud to vyhrají, taky můžou být žhaví adepti na titul. Potenciál ve světě máme velký. Jen těch výjimečných zápasníků není tolik, protože jsme malá země.“

Právě Muradov se v kleci ukáže ještě o týden dříve, tedy už ze soboty na neděli. Na turnaji UFC on ESPN 30 vyzve amerického škrtiče Geralda Meerschaerta. Třiatřicetiletý veterán v asociaci figuruje už od roku 2016, a kdyby se Uzbek probojoval k vítězství, mohl by být novou personou v žebříčku patnácti nejlepších zápasníků střední váhy.

„Poprvé mám dlouhou, plnohodnotnou přípravu. Víc než tři měsíce. Cítím se dobře, ale už i unaveně. Je to prostě dlouhé. Každopádně jsem připravený,“ prohlašuje před soubojem Uzbek hájící i české barvy.

Nadcházející souboje

UFC on ESPN 30 - 28. srpna
Machmud Muradov (Uzb.) vs. Gerald Meerschaert (USA)

KSW 63 - 4. září (titulový zápas)
Roberto Soldič (Chorv.) vs. PATRIK KINCL - titulový zápas

UFC 267 - 30. října (titulový zápas)
Jan Blachowicz (Pol.) vs. Glover Teixeira (Braz.)
*JIŘÍ PROCHÁZKA je oficiálním náhradníkem pro tento duel.

Jiří Procházka na návštěvě v redakci deníku Sport
Jiří Procházka na návštěvě v redakci deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud