20. března 2022 • 17:44

Skvělé Ferrari slaví v Bahrajnu double! Výbuch Red Bullu, Hamilton třetí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úžasný úvod nové sezony Formule 1! Ve Velké ceně Bahrajnu slaví vítězný double Ferrari. Charles Leclerc udržel vedení téměř po celý závod a vyhrál, Carlos Sainz skončil druhý. Absolutním výbuchem skončil závod pro Red Bull, v posledních kolech musely odstoupit oba vozy - jak Maxe Verstappena, tak Sergia Péreze. Lewis Hamilton se nakonec posunul na konečné třetí místo.



Velkým neúspěchem skončila úvodní Grand Prix pro tým Red Bull, jenž nedovezl do cíle ani jeden vůz. Světový šampion Max Verstappen z Nizozemska odstoupil kvůli technickým problémům v 55. z 57 okruhů, Mexičan Sergio Pérez vypadl po selhání motoru dokonce v posledním kole.

Čtyřiadvacetiletý Leclerc si připsal třetí vítězství v kariéře a první od Velké ceny Itálie v září roku 2019. Dva týdny nato v Singapuru zaznamenalo dosud poslední vítězství a zároveň dvojnásobné Ferrari, v jehož barvách vyhrál Němec Sebastian Vettel před Leclercem.

Leclerc musel po vítězství v kvalifikaci bojovat v průběhu závodu o udržení vedení s Verstappenem, jenž se k němu přiblížil vždy po zastávce boxech. Dramatickou podívanou přinesl především úsek v 17. až 19. kole, kdy Verstappen třikrát Leclerca předjel, ale Monačan si pokaždé téměř vzápětí vzal první místo zpět.

Po třetí zastávce v boxech zhruba 13 kol před cílem nicméně začal mít Verstappen potíže s řízením svého monopostu. Krátce nato vjel na trať safety car poté, co začal hořet vůz Alpha Tauri francouzského pilota Pierrea Gaslyho, jenž vyvázl z incidentu nezraněn.

Úžasný den pro Ferrari! Charles Leclerc slavil výhru, Carlos Sainz dojel druhý
Úžasný den pro Ferrari! Charles Leclerc slavil výhru, Carlos Sainz dojel druhý

Po restartu závodu tři kola před cílem Leclerc bez větších problémů Verstappenovi ujel a na mistra světa začal dotírat Sainz. Španěl trápícího se nizozemského pilota předjel a ten musel krátce nato s vozem ztrácejícím výkon do boxů.

Černý den Red Bullu pak podtrhl Pérez, na něhož se v boji o třetí místo tlačil Hamilton. Mexičan dostal kvůli technickému problému smyk v zatáčce a zůstal stát na trati. Britský pilot tak v závodě, v němž většinou kroužil na páté pozici, nakonec dosáhl na stupně vítězů. Čtvrtý navíc dojel jeho nový týmový kolega z Mercedesu a krajan George Russell.

Velkou cenou Bahrajnu začala nová éra formule 1. Vozy prošly oproti minulé sezoně řadou revolučních změn, vedle přepracované aerodynamiky a nových osmnáctipalcových pneumatik mají monoposty kryty nad předními koly nebo novou podobu zadních křídel. Monoposty tak produkují větší přísavný efekt a mělo by docházet k častějšímu předjíždění.

Šampionát pokračuje hned příští týden Velkou cenou Saúdské Arábie.

Velká cena Bahrajnu, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sáchiru:

1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:37:33,584, 2. Sainz (Šp./Ferrari) -5,598, 3. Hamilton -9,675, 4. Russell (oba Brit./Mercedes) -11,211, 5. Magnussen (Dán./Haas) -14,754, 6. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -16,119, 7. Ocon (Fr./Alpine) -19,423, 8. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -20,386, 9. Alonso (Šp./Alpine) -22,390, 10. Čou Kuan-jü (Čína/Alfa Romeo) -23,064.

Nejrychlejší kolo: Leclerc.

Průběžné pořadí MS (po 1 z 22 závodů): 1. Leclerc 26, 2. Sainz 18, 3. Hamilton 15, 4. Russell 12, 5. Magnussen 10, 6. Bottas 8, 7. Ocon 6, 8. Cunoda 4, 9. Alonso 2, 10. Čou Kuan-jü 1.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 44, 2. Mercedes 27, 3. Haas 10, 4. Alfa Romeo 9, 5. Alpine 8.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud