5. srpna 2021 • 15:00

Lezec Ondra nakonec bez medaile. Ve strhujícím finále skončil šestý

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je veliká škoda... Adam Ondra v olympijské premiéře sportovního lezení na medaili nedosáhl a skončil šestý. Kombinaci tří disciplín nečekaně vyhrál Španěl Alberto Ginés před Američanem Nathanielem Colemanem a Rakušanem Jakobem Schubertem, který po vítězství v závěrečném lezení na obtížnost odsunul Ondru z medailových pozic.



Osmadvacetiletý Ondra po čtvrté příčce z úvodního lezení na rychlost skončil v boulderingu až šestý a stejná příčka mu patřila i průběžně. Díky výbornému výkonu v obtížnosti se dlouho držel v čele pořadí poslední disciplíny a živil šanci na některou z medailí včetně zlata. Naději mu ale sebral Schubert, který jako jediný z finálové sedmičky vylezl až na vrchol.

Nejnižší součin všech tří disciplín měl osmnáctiletý Ginés, jenž k vítězství v rychlosti přidal čtvrté místo v obtížnosti a sedmé v boulderingu. Coleman za ním celkově zaostal o dva a Schubert o pět bodů. Až čtvrtý skončil favorizovaný Japonec Tomoa Narasaki, před Ondru se dostal ještě vítěz úterní kvalifikace Francouz Mickaël Mawem.

Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost
Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost

Ondra, který v kvalifikaci obsadil páté místo, se měl na úvod vyřazovací části rychlosti utkat s Francouzem Bassou Mawemem. Rychlostní specialista a držitel nejrychlejšího olympijského času si ale v závěru kvalifikace natrhl biceps a do finále nenastoupil.

Ondra tak zahájil soutěž sám, časem 7,44 si vylepšil osobní rekord ve své nejslabší disciplíně o dvě setiny. V semifinále srazil dalších 41 setin, ale Ginés byl téměř o půl sekundy rychlejší. Proti vítězi kvalifikace Mickaëlu Mawemovi Ondra poprvé v kariéře stlačil čas pod sedm sekund na 6,86, ale favorizovaný Francouz byl ještě o 39 setin rychlejší. Z Čecha přesto vyzařovala velká spokojenost.

V boulderingu, v němž se Ondra v roce 2014 stal mistrem světa a má i dvě stříbra, první boulder „topoval“ až na druhý pokus, na druhém si jako jediný ze sedmičky finalistů nepřipsal ani zónu. Na třetím všichni včetně Čecha zapsali jen zónu. Na dva topy dosáhl pouze Coleman.

V obtížnosti, z které má tři světové tituly, Ondra dosáhl na kótu 42+ a až do úplného závěru vedl, avšak poslední lezec v soutěži Schubert jej dokázal překonat. Po dílčí druhé příčce měl Ondra konečný součin 48, což stačilo jen na šesté místo.

Výsledky sportovního lezení:

Muži: 1. Ginés (Šp.) 28 (1x7x4), 2. Coleman (USA) 30 (6x1x5), 3. Schubert (Rak.) 35 (7x5x1), 4. Narasaki (Jap.) 36 (2x3x6), 5. M. Mawem (Fr.) 42 (3x2x7), 6. Ondra (ČR) 48 (4x6x2), 7. Duffy (USA) 60 (5x4x3), 8. B. Mawem - nenastoupil.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 9. 8. 2021
13:35
9. 8. 2021
 

ATLETIKA: Její maximum patří mezi nejdéle držené ženské světové rekordy vůbec. Helena Fibingerová je jednou z nejvýznamnějších osob historie československé atletiky. Legendární koulařka si nenechala ujít tokijské hry a pustila se bez servítek do svých nástupkyň. „Čekala jsem, že půjdou jinou cestou..." začala dnes již 72letá olympijská medailistka. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 9. 8. 2021
5:00
9. 8. 2021
 

Olympijské zkoušky dopadly skvěle, tenhle ročník měl vážně úroveň. K premiantovi Lukáš Krpálkovi se přidali hned čtyři jedničkáři, kteří rozsvítili rekordní medailovou sbírku. Strhující příběhy však psali i další. Třeba plavkyně Barbora Seemanová, která na výstavní kraulařské dvoustovce skončila hned za největšími esy. Nebo atletka Kristiina Mäki. Před sedmi měsíci porodila a teď běžela historické první finále. Zázrak? Téměř ano. Deník Sport na školní stupnici tedy s chutí oznámkoval českou výpravu. Více ZDE>>>

Překvapení
Zprávy ze dne 8. 8. 2021
19:55
8. 8. 2021
 

ATLETIKA: Jak stříbrný oštěpař Jakub Vadlejch dojal manželku? 

 

Zprávy ze dne 8. 8. 2021
18:31
8. 8. 2021
 

ATLETIKA: Americká běžkyně Allyson Felixová se v pětatřiceti letech zapsala do historie. Žádná atletka nebyla na Hrách dekorovaná častěji, je před ní pouze legendární Paavo Nurmi. Stejně výrazný je však i její odkaz mimo atletické ovály. „Můžeme mluvit o medailích, ale raději bych mluvila o tom, jak a čím tato žena inspirovala tolik lidí. Aby vsadili sami na sebe a věřili si,“ napsala na Twitter trojnásobná olympijská medailistka Carmelita Jeterová. Více čtěte ZDE >>> 

Zprávy ze dne 8. 8. 2021
16:28
8. 8. 2021
 

Poslední Signály se loučí z Tokia. Podívejte se na záběry, jak oštěpaři senzačně urvali dvě placky v poslední účasti českých sportovců na olympijských hrách a jak si Vítězslav Veselý přebíral medaili v trenkách Martina Doktora. A Jakub Vadlejch se stal vlajkonošem při závěrečném ceremoniálu.

OH naruby: Ondra je globální superstar, Kristiina Mäki geniální motivátorka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud