Martin Hašek
19. února 2018 • 11:15

Teď už bez legrace: je Ester Ledecká příbuzná s americkou hvězdou?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Začalo to jako legrační tweet, kterým americká plavkyně Katie Ledecká reagovala na triumf své sněhové jmenovkyně Ester na olympiádě v Pchjongčchangu. „Ester, myslím, že jsme příbuzné, musíme snad dělat test DNA?“ napsala na Twitter Katie. Připojila hlášku „sestřenice ve zlatě“ a českou vlaječku. Kdo ví? Může na tom být něco pravdy. „Rádi bychom se s tou holkou potkali,“ reagoval Janek Ledecký, otec české lyžařské šampionky.



Je to opravdu jenom náhoda? Plavecká rodina za mořem o tom zjevně pochybuje. Katie Ledecká po sobotním zázraku na sněhu poslala do světa rozpustilý tweet a její bratr Michael si dokonce na internetu našel, že za celou historii olympiád svět viděl jen dvě sportovkyně jménem Ledecká. Katie a Ester.

„Podle toho, co je dostupné online, se dá předpokládat, že na světě dnes nežije víc než tisíc Ledeckých. Docela dobrá bilance medailí na hlavu!“ napsal Michael Ledecky. Můžou tedy být dvě slavné sportovkyně příbuzné? Jasné je, že mají velmi podobné jméno a také kořeny v Česku.

11. den na ZOH: doping v curlingu (!), Ester coby inspirace a barevní fanoušci
Video se připravuje ...

Dědeček Katie Ledecké Jaromír v roce 1948 zůstal ve Spojených státech, kam vyjel s pěti dolary v kapse na studia. Jeden z jeho synů jménem Jonathan se stal úspěšným byznysmenem, který vlastní klub NHL New York Islanders. Druhému synovi Davidovi se spolu s manželkou Mary Gen narodila Katie.

V roce 2007, když bylo Katie 10 let, se celá rodina sešla v Praze a šla se podívat na židovský hřbitov, kde leží jejich předci, oběti holocaustu. Dnes je Katie dvacet let a je fenoménkou dlouhých kraulařských disciplín. Má už pět zlatých olympijských medailí a 14 titulů mistra světa.

Na tiskové konferenci po zlatém závodu si Ester Ledecká nesundala brýle
Na tiskové konferenci po zlatém závodu si Ester Ledecká nesundala brýle

„Když jsme viděli ten návrh od Katie Ledecké, že by si měly holky nechat testovat DNA, jestli tam náhodou není nějaký společný prapředek, tak nás to hrozně pobavilo a jenom jsme si říkali, že bychom se s tou holkou a s její rodinou hrozně rádi potkali,“ usmívá se Janek Ledecký.

„Už jenom kvůli té náhodě, že se jmenujeme podobně. A že to jsou strašní sekáči.“ The Washington Post po sobotní super-G uveřejnil článek, podle kterého Jaromír Ledecký, jemuž v Americe říkali Jerry, poslouchal cédéčka s muzikou Janka Ledeckého a rodině tvrdil, že je to jeho vzdálený synovec. „Jestli poslouchal moje cédéčka, tak má dobrej vkus,“ komentoval to rozverně Janek Ledecký .

V článku se dále uvádí, že podle tatínka Katie Ledecké Davida by teoreticky propojení s českou sportovkyní mohlo existovat přes prapradědečka plavkyně. Nikdo to ale neví určitě. „Já doufám, že až příště Katie přijede, že se potkáme, to by byla událost,“ usmívá se Janek Ledecký.

9. den na ZOH: Ledecké slalom snů, nájezdový hrdina Francouz a medailový hattrick Kuzminové
Video se připravuje ...

Jak je to tedy s DNA šampionů? „To by bylo zajímavý,“ přemítá Janek Ledecký. „Ale já si myslím, to není žádné tajemství, po kom Ester ty sportovní geny má, a to zrovna Ledečtí úplně nejsou. Aspoň za sebe mám pocit, že jsem to úplně geneticky nepokazil…“

Ester je vnučkou hokejového mistra světa Jana Klapáče. A faktem je, že ani Katie zřejmě nemá sportovní talent přes tatínka Davida Ledeckého. Na univerzitě plavala její maminka.

Tajný rituál olympijské šampionky! Co jste možná nevěděli o Ledecké? »

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud