27. března 2018 • 18:33

Proč si hokejisté na olympiádě nepodávali ruce? Na vině je voda z toalet

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Korejské úřady oznámily, že výskyt noroviru během únorových olympijských her v Pchjongčchangu byl způsoben vodou z nádrží na mobilních toaletách. Norovirem se během her nakazilo zhruba 300 lidí převážně z řad bezpečnostních a organizačních pracovníků, onemocněli jím ale například také švýcarští akrobatičtí lyžaři Fabian Bösch a Elias Ambühl. Hokejisté se před onemocněním bránili tak, že si po zápasech nepodávali ruce, ale jen ťukali rukavicemi.



Korejští hygienici přišli na zdroj nákazy porovnáním genotypu viru, jenž byl nalezen v nádržkách na vodu, s tím, který měli v těle nemocní. Paradoxně tak infekci způsobila voda, jíž se lidé umývali po návštěvě toalety. Podle úřadů je pravděpodobné, že nádrže na vodu na toaletách nebyly dostatečně odděleny od septiku.

V průběhu her bylo kolem olympijských sportovišť rozmístěno zhruba 570 mobilních toalet. Do vesnice sportovců se norovirus, jenž vyvolává průjmy a zvracení, podle všeho nedostal.

Proti nákaze se v průběhu turnaje začali chránit i hokejisté. Po několika zápasech bylo k vidění místo tradičního podávání rukou jen ťukání rukavicemi. „Byla by skutečná katastrofa, kdyby se virus rozšířil do některého z týmů. Myslím si, že z hlediska zdraví je to dobré řešení,“ řekl během olympiády René Fasel, prezident Mezinárodní hokejové federace.

Čeští hokejisté se po postupu do čtvrtfinále loučí se Šývcary
Čeští hokejisté se po postupu do čtvrtfinále loučí se Šývcary

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud