14. dubna 2021 • 13:13

Talent Švancer bude létat za Rakousko. O penězích to nebylo, říká šéf lyžařů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Akrobatický lyžař Matěj Švancer bude od příští sezony reprezentovat Rakousko. "Přestup" dvojnásobného juniorského mistra světa z Krasnojarsku, kde ještě startoval v českých barvách, potvrdil předseda Svazu lyžařů České republiky Lukáš Heřmanský. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) by měla změnu schválit na červnovém kongresu v Portoroži.



„Dělali jsme vše, aby v Česku vydržel do olympiády v Pekingu, ale tohle je Matějovo rozhodnutí, a to jsme respektovali a nechtěli mu bránit,“ řekl Heřmanský na setkání s novináři.

Sedmnáctiletý talent Švancer se sice narodil v Praze, ale od malička žije v Rakousku, kde nyní studuje sportovní gymnázium a má výuku uzpůsobenou lyžařské kariéře. K rakouskému týmu měl zamířit už po minulé sezoně, ale nakonec ještě rok zůstal v české reprezentaci.

Svaz i resort Dukla nabídly Švancerovi co nejlepší možné podmínky. „Ale o penězích to nebylo,“ konstatoval Heřmanský s tím, že k jižním sousedům táhlo mladíka především srdce. „Za podporu tady moc děkuji, ale jako lyžař jsem se narodil v Rakousku, v Česku jsem lyžoval asi jen čtyřikrát za život,“ uvedl Švancer nedávno pro deník MF DNES.

V českých barvách získal Švancer na juniorském MS zlato ve slopestylu a v Big Airu, předtím slavil triumf i na mládežnické olympiádě. Letos v lednu si vytvořil maximum v závodech Světového poháru, když v rakouském Kreischbergu skončil v Big Airu šestý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud