Jan Jaroch
10. července 2021 • 17:10

Plíšková padla ve finále Wimbledonu. Statečný boj ve třísetové bitvě

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znovu chyběl jediný set, aby byla Karolína Plíšková korunována grandslamovou šampionkou. Na US Open 2016 podlehla nastupující světová jedničce Angelique Kerberové, včera ve Wimbledonu té úřadující Ashleigh Bartyové. Svázaná trémou byla KP zprvu zralá na debakl, z trávy tenisové katedrály ale nakonec heroicky vydupala třísetové drama – 3:6, 7:6 (4), 3:6. K životnímu cíli ale devětadvacetiletá matadorka stále ještě nedošla.



Prahla po talíři Venus Rosewaterové, z rukou Kate, vévodkyně z Cambridge a manželky prince Williama, převzala ale ten menší. Pro poraženou finalistku. Když si stoupla k mikrofonu a přímo na kurtu začala odpovídat moderátorce BBC Sue Barkerové, zatímco kolem šlehaly blesky fotoaparátů, hlas měla pevný.

„Díky všem, že jste přišli. Užila jsem si každou minutu na kurtu…,“ začala děkovací řeč a najednou se jí hlas zlomil, do očí vytryskly slzy. „Já nikdy nebrečím. Nikdy! Ale teď,“ usmála se, když se po kratičkém okamžiku ovládla.

Už věděla, že ani druhý pokus o grandslamový titul, na který čekala pět let, neskončí happy endem. Respektu si ale na centrkurtu získala vrchovatě. Teprve podruhé za posledních patnáct let se hrálo dámské wimbledonské finále na tři sety. Předvedla strhující vzepětí, k němuž jí mnozí gratulovali.

„Zaslouží si uznání, že to v druhé sadě nezabalila, bojovala a udělala z finále skvělé představení,“ řekl sedminásobný grandslamový vítěz Mats Wilander při komentování pro Eurosport.

 

Dva dny před zápasem Plíšková prohlašovala. „Půjde o to, jak ho zvládnu mentálně, protože o svůj tenis strach nemám.“ Jak prorocká slova před zápasem, v němž se o titul poprvé od roku 1977 střetly dvě novicky ve wimbledonském finále.

Na centrkurt nastoupila KP jako uzlíček nervů, už po prvních pár výměnách bylo zřejmé, že ji tréma ochromila. Nešvihala, byla v tenzi, tudíž jí ani nepracovaly nohy. O čtyři roky mladší Australanka Bartyová ustála tlak mnohem lépe. Prvních 11 minut bylo zcela hororových. 0:4 na gamy, 2:16 na fiftýny. Mač ještě ani pořádně nezačal a z publika už se ozývaly výkřiky na podporu silou okamžiku ochromené české hráčky.

Výkon Plíškové se zvedal velmi zvolna. Za prvních šest zápasů Wimbledonu si prohrála podání pouze čtyřikrát, už na začátku druhé sady finále se tenhle počet zdvojnásobil na osm. 3:6, 1:3 – naprosto kritické skóre. Rodačka z Loun je ale houževnatá a nemínila kapitulovat jen tak lehce. I Australanka si vybrala slabší chvilku, česká tenistka šla nahoru a najednou vedla 4:3. To ještě netušila, že za stavu 5:5 přijde znovu o podání, i když v gamu povede 40:0. Bartyová šla servírovat na titul, ale pod tíhou okolností a díky lepšícímu se výkonu české soupeřky nezvládla finále dopodávat. A tiebreak zvládla Plíšková skvěle, odskočila do vedení 6:2 a na její třetí setbol spáchala Australanka dvojchybu.

Při děkovné řeči se Karolína Plíšková neubránila slzám
Při děkovné řeči se Karolína Plíšková neubránila slzám

Obratu na stadionu aplaudoval i Tom Cruise, americký herec známý ze série filmových hitů Mission Impossible. Svou nemožnou misi se pokoušela dokončit i Češka. Po krádeži druhé sady měla mít KP navrch, cítit se skvěle. Bartyová však ukázala náturu šampionky. Otřepala se ze šoku, pošesté a naposledy brejkla Plíškovou na vedení 2:0. A už se neotáčela zpět. Když se podruhé postavila na základní čáru a při vlastním podání se snažila utkání dokončit, nabídla ještě Plíškové brejkbol. Češka však odvážný krosový bekhend poslala těsně do autu, následně inkasovala eso a pokazila úder do sítě. Po hodině a 55 minutách byl konec snu o třetí české šampionce Wimbledonu v dějinách po Janě Novotné a Petře Kvitové.

„Díky mému týmu, i těm, co jsou doma. A samozřejmě rodině. Bez ohledu na to, jakou trofej teď mám, to byly skvělé tři týdny,“ vztyčila hlavu Plíšková, když dokončovala děkovačku. V žebříčku se posune ze 13. na 7. místo, po dvou týdnech se zase vrací do top 10. Za tažení do finále si přišla před zdaněním na 900 000 liber, asi 27 milionů korun.

Ultimátní cíl kariéry jí sice stále uniká, s pozitivním viděním světa, ke kterému ji vede celý tým, by ale měla vidět sklenici zpola plnou a ne prázdnou. Zase si dala šanci a další na ni třeba ještě čeká.

ONLINE PŘENOS - Wimbledon, komentovaný ONLINE
1. 7. 2021
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Barbora Krejčíková Barbora Krejčíková Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Karolína Plíšková Karolína Plíšková Novak Djokovič Novak Djokovič Petra Kvitová Petra Kvitová Roger Federer Roger Federer
Obnovit
Zprávy ze dne 1. 7. 2021
21:07
1. 7. 2021
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně

Nejvíc výher na jednotlivých grandslamech, 2x Federer, 1x Nadal, 1x Connors. Jsme rozmazlení touhle érou.

Zprávy ze dne 1. 7. 2021
21:04
1. 7. 2021
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně

Přemožitelka Markéty Vondroušové zaujala nejen tenisem. Minimálně Jamese Blakea, bývalého tenistu a dnes ředitele turnaje v Miami. Že by příští rok volná karta?

 

Zprávy ze dne 1. 7. 2021
20:56
1. 7. 2021
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně

Ve 3. kole Wimbledonu je tedy pět českých tenistek, spolu s Američankami nejvíc. Reprezentantek USA bylo ale na startu turnaje 21, Češek pouze 9.

Zprávy ze dne 1. 7. 2021
20:54
1. 7. 2021
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně

Markéta Vondroušová prohrává s osmnáctiletou Britkou startující na volnou kartu Emmou Raducanuovou 2:6, 4:6. Promarněná šance, Raducanuová je až na 338. místě žebříčku, Markéta se ale na trávě prostě necítí.

Zprávy ze dne 1. 7. 2021
20:35
1. 7. 2021
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně

České derby 3. kola Karolína Plíšková - Tereza Martincová zítra od 12.00 českého času na kurtu číslo 2.

Zprávy ze dne 1. 7. 2021
18:03
1. 7. 2021
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně

Katka Siniaková má pavouk v oku. Ví, že pokud vyřadí Ashleigh Bartyovou, mohla by se utkat s Barborou Krejčíkovou: „Vím o tom, ale ještě je to daleko. Pokud na náš zápas dojde a obě vyhrajeme, budeme rády. Ale ještě je kus práce před námi.“ Byla by to premiéra, na seniorském okruhu se ty dvě ještě nestřetly.

Zprávy ze dne 1. 7. 2021
18:01
1. 7. 2021
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně

Karolína Muchová o lehkém zranění, kvůli kterému se nechala ošetřovat: „Dobíhala jsem k balónku a palec mi narazil do špičky boty. A zlomil se mi nehet. Bylo to docela nepříjemné. Pomohlo, že mi prst fyzioterapeutka zatejpovala. Ve třetím setu jsem na to ještě jednou špatně stoupla a noha začala trošku bolet. Ale teď mám den volna, ošetříme to a další zápas mě prst snad omezovat nebude.“

Zprávy ze dne 1. 7. 2021
16:25
1. 7. 2021
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně

Světová jednička Ashleigh Bartyová postoupila do 3. kola a teď se musí připravit na české útoky. V dalším kole ji čeká Kateřina Siniaková, poté možná Barbora Krejčíková. Australanka zatím na turnaji neprokazuje extra formu.

Zprávy ze dne 1. 7. 2021
16:23
1. 7. 2021
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně

Kdyby někoho zajímalo, co dnes dělá poslední česká semifinalistka z Wimbledonu...

Zprávy ze dne 1. 7. 2021
15:37
1. 7. 2021
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně

Pátá Češka ve 3. kole. Kateřina Siniaková otočila zápas s americkou ranařkou Coco Vandewegheovou na 4:6, 6:2, 6:2. V příštím kole ji čeká zřejmě světová jednička Ashleigh Bartyová.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud