20. dubna 2022 • 18:35

Rozhodnuto: Wimbledon vyloučí Rusy, nemusí se bát právní bitvy

Autor: jj, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po týdnech dohadů je to oficiální: Wimbledon letos proběhne bez ruských a běloruských tenistů i tenistek. Nejslavnější turnaj planety, respektive jeho pořadatelé z All England Clubu, uplatnili plošný zákaz startu pro reprezentanty ze zemí, které se podílí na agresi vůči Ukrajině. Opatření se dotkne téměř dvou desítek sportovců včetně prominentních jmen jako světové dvojky Daniila Medveděva a čtyřky Aryny Sabalenkové.



V úterý oznámila dosud jediná ruská šampionka Wimbledonu Maria Šarapovová radostnou zprávu – v pětatřiceti letech je těhotná, dítě čeká s britským snoubencem a podnikatelem Alexanderem Gilkesem. O den později je jasné, že letos nikdo z Ruska nenaváže na její slavný triumf z roku 2004, kdy talíř Venus Rosewaterové pozvedla jako sedmnáctiletá.

Rusové i Bělorusové jsou totiž pro letošní 135. ročník turnaje na londýnské adrese SW 19 persony non grata. Jestliže se zprvu hovořilo o tom, že tenistům a tenistkám ze zemí agresora by mohl být umožněn start v případě, pokud písemně stvrdí, že nepodporují válku ruského prezidenta Vladimira Putina, nyní už taková varianta neexistuje.

„Uvědomujeme si, že to je tvrdý trest, a mrzí nás, že hráči a hráčky budou trpět kvůli krokům lídrů ruského režimu,“ uvedl v prohlášení předseda All England Lawn Tennis Clubu Ian Hewitt, který krok projednával i s britskou vládou.

„Vzhledem k obrovské sledovanosti turnaje nechceme, aby byl zneužit k propagaci ruského režimu. A také máme obavy o bezpečí veřejnosti, hráčů a jejich rodin, proto jsme nemohli rozhodnout jinak,“ uvedl Hewitt.

Pro ostrá opatření už se během března vyslovil britský ministr sportu Nigel Huddleston, All England Club ale nepotřeboval příliš povzbuzovat. Rozhodnutí vzal bez politického krytí čistě na sebe a ATP i WTA byly pouze informovány, jaký je konečný verdikt bez toho, aby mohly ve prospěch svých ruských a běloruských členů intervenovat.

Představitelé ATP se následně ozvali s kritikou. „Je to nespravedlivé a může to být nebezpečný precedens do budoucna,“ uvedli v prohlášení na webu. „Diskriminace na základě národnosti je také v rozporu s dohodou uzavřenou s Wimbledonem, protože jediným kritériem pro účast je postavení v žebříčku. Dalšími kroky budeme řešit po poradě s vedením a dalšími členy,“ uvedla organizace.

Podobně se proti postupu organizátorů ohradila i WTA. „Jsme velmi zklamaní. Jedním ze základních principů WTA je fakt, že o účasti hráček na turnajích rozhodují pouze výkony,“ uveda v prohlášení.

Svoboda rozhodování

Účast ve Wimbledonu byla naposledy zakázána po druhé světové válce tenistům z Německa a Japonska. Zákaz se dotkne minimálně pěti tenistů a dvanácti tenistek, kteří měli jistotu účasti v hlavní soutěži Wimbledonu. Stejné se však týká i těch, jež se mohli o účast ucházet alespoň v kvalifikaci.

Nejprominentnějšími jmény na seznamu jsou světová dvojka Daniil Medveděv momentálně se zotavující po operaci kýly a dámská čtyřka Aryna Sabalenková. Tu loni v londýnském semifinále vyřadila Karolína Plíšková.

Ruský pár Veronika Kuděrmetovová a Elina Vesninová loni prohrál finále čtyřhry, z ruských mužů se nejdále dostal čtvrtfinalista Karen Chačanov. Ti všichni mohou na podobné tažení zapomenout. Především díky tomu, že londýnští pořadatelé mají nezávislý status na velkých tenisových organizacích a nehrozí jim právní následky.

„Privátní kluby mají větší svobodu v rozhodování o tom, komu povolí hrát a komu ne. Nehrozí jim právní pře o diskriminaci jako tenisovým asociacím. Když řídíte tenisový okruh, můžete zakázat hráčům nastupovat, když například ovlivňují výsledky zápasů či dopují. Ale musíte dokázat, že důvod vaší akce byl opodstatněný. Pokud by obě túry zaujaly takový striktní postoj, ruští hráči je mohou soudit za to, že jim zabraňují vykonávat práci, ačkoliv se oni sami ničím neprovinili. Wimbledon ale takový problém nemá,“ sdělil listu The Daily Telegraph zdroj.

Wimbledon je dosud jediným turnajem, který k takto striktnímu opatření sáhl. Například grandslamové Roland Garros, jež startuje už 22. května, nic podobného nechystá.

Mezinárodní tenisová federace ITF po vypuknutí války koncem února pozastavila Rusku a Bělorusku členství ve svých řadách, jejich reprezentace nemohou hrát Davis Cup ani BJK Cup. ATP a WTA zrušily turnaje v Rusku.

V kontextu reakce ostatních sportů šlo o jednoduché a v podstatě bezbolestné formální kroky. Stejně jako vyškrtnutí ruských a běloruských vlaječek u jmen na žebříčcích, což má symbolizovat, že daní jedinci startují jako neutrální sportovci.

Až nyní přichází od Wimbledonu skutečný tenisový trest, který je vidět a bude bolet. Letošní ročník akce v All England Clubu startuje 27. června.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 7. 4. 2022
14:07
7. 4. 2022
Ukrajina

Bývalý ukrajinský fotbalista a nejlepší evropský hráč za rok 1986 Igor Bělanov se rozhodl aktivně bránit svoji zemi proti ruské invazi. Jednašedesátiletý vicemistr Evropy a držitel Zlatého míče se zaregistroval do ozbrojených složek v rodné Oděse. Bělanov již v březnu vyzval na sociálních sítích k ukončení války. Nyní se objevil s útočnou puškou v ruce na barikádách a v zákopech v jihoukrajinském přístavním městě. „Prosím vás, abyste zastavili krveprolití našich lidí. Naši dědové a otcové nestavěli naše města, aby se v nich bojovalo, ale aby v nich žili šťastní lidé,“ napsal již dříve Bělanov.

Zprávy ze dne 7. 4. 2022
14:01
7. 4. 2022
Rusko

Legendární trenérka Taťjana Tarasovová se obává velkého odlivu ruských krasobruslařů do zahraničí, aby alespoň v jiných národních barvách mohli závodit na mezinárodní úrovni. Aktuálně kvůli invazi na Ukrajinu na vrcholné akce nesmějí a není jasné, jak dlouho bude válka a s ní související sankce trvat. „Pokud se tato záležitost nevyřeší a nevrátí nás, pak možná naši krasobruslaři začnou odcházet masově. Sportovní život je velmi krátký, spousta z nich nebude mít možnost závodit znovu. Proto se musejí společně s trenéry rozhodnout, co bude lepší,“ uvedla trenérská legenda Tarasovová na sportovním webu sport24.ru.

Zprávy ze dne 7. 4. 2022
10:06
7. 4. 2022
Rusko

Běžci z Ruska a Běloruska nebudou smět startovat na letošním maratonu v Bostonu. Zástupci slavného závodu v reakci na pokračující invazi na Ukrajinu oznámili, že ruší jejich dřívější povolení k účasti. Rozhodnutí se ale nedotkne ruských a běloruských vytrvalců, kteří mají trvalý pobyt v zahraniční. Ti mohou i nadále nastoupit jako neutrální sportovci.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud