Jan Jaroch
12. března 2019 • 15:15

Naštvaný Federer! Djokovič mu odmítl schůzku a odstřelil šéfa

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Superhvězdy tenisu jsou ve sporu a tentokrát jde o víc než výsledek zápasu. Novak Djokovič se pustil do velké hry, jejíž obětí se stal úspěšný šéf ATP Chris Kermode. K velké nelibosti Rogera Federera s Rafaelem Nadalem. Švýcarské legendě Srb, světový tenista číslo jedna a prezident hráčského výboru při ATP, dokonce odmítl žádost o schůzku. „Je to pro mě těžko k pochopení,“ divil se Federer.



Turnaj v Indian Wells se hraje v nádherných kulisách kalifornské pouště se zasněženými horami v pozadí. Je to ráj tenisu, říká se. Letos je však v ráji poměrně dusno. V zákulisí mužského tenisu totiž došlo k převratu, který není mnohým velkým jménům vůbec po chuti.

Minulý týden výbor ATP svým hlasováním rozhodl, že na konci roku nebude prodloužen kontrakt současného prezidenta organizace Chrise Kermodeho. Ten potřeboval nadpoloviční většinu šestičlenného hlasovacího sboru, jenž se skládá ze tří zástupců tenistů a tří reprezentantů turnajů. Muži hájící práva hráčů se ale postavili proti čtyřiapadesátiletému Britovi. Za hlavní postavu odboje je považován Novak Djokovič. „Má s celým příběhem hodně co do činění,“ ukázal na Srba prstem i Federer, Kermodeho zastánce.

Dvacetinásobný grandslamový šampion se pokusil s Djokovičem den před hlasováním sejít, ale jeho rival z kurtů mu nevyhověl. „Neměl čas. Navrhl schůzku další den, ale to už bylo všechno rozhodnuté,“ pravil Federer, s nímž prý nebyl postoj hráčů konzultován. „Se mnou také ne. Nikdo se mě nezeptal na názor,“ divil se i Rafael Nadal, další Kermodeho zastánce. Dvě hvězdy, díky nimž především mužský tenis prožívá zlaté časy, byly obejity. Federer přitom býval prezidentem hráčského výboru, mezi jehož členy patřil i Nadal.

„Tour si vede dobře, máme výborné zápasy, prize money rostou, stadiony jsou plné. ITF se snaží být inovativní, ATP také. Jen politicky to vře,“ prohlásil Federer. „A mě zajímají důvody, proč tomu tak je.“

Roger Federer oslavil zisk svého 100. titulu v Dubaji
Roger Federer oslavil zisk svého 100. titulu v Dubaji

Více peněz pro "komparz"?

Vysvětlení? V téhle občanské válce tenisu jde o peníze, vliv a zřejmě i osobní antipatie. ATP hlasuje o klíčových věcech v sedmičlenném složení, tři zástupci hráčů, tři reprezentanti turnajů a sedmým do party je prezident coby jazýček na vahách. A některým především níže postaveným tenistům přijde, že Kermode nehájil jejich zájmy a stranil turnajovým ředitelům.

Už v lednu rozeslal Vasek Pospisil, Kanaďan s českými rodiči a zástupce tenistů v hráčském výboru, email borcům mezi 50. a 100. místem žebříčku. „Musíme se začít chovat jako obchodníci a ne jako banda vystaršených dětí. Potřebujeme prezidenta, který bude hájit naše zájmy.“

Na tuhle vlnu naskočil i Djokovič. Kermode, někdejší šéf Turnaje mistrů a oblíbeného podniku v Queensu, vychází výborně s hvězdami. Jen s Djokovičem ne. Traduje se, že Srbova nevraživost vznikla v době, kdy po pouhých čtyřech letech existence zkrachoval bělehradský turnaj ATP, jenž Djokovičova rodina pořádala.

Kermode stojí v čele ATP od roku 2013. Za jeho vlády dramaticky rostly prize money na grandslamech i dalších velkých turnajích, například odměny v Indian Wells vystřelily z 5,2 milionu dolarů na letošních 9 milionů. Televizní sledovanost je dobrá. Bohatý je Turnaj mistrů, úspěch má malé Masters pro mladé hráče a za rok bude debutovat v Austrálii ATP Cup.

Borci ze suterénu však namítají, že hvězdy inkasují příliš vysoké odměny a jim jako komparzu by měl patřit větší podíl z koláče. Stejně tak chtějí větší páku, jak ovlivňovat dění. „Tenis je jediným sportem, který nemá nezávislou reprezentaci. Hráči jsou produkt, ale nedokáží nic prosadit, protože to jsou vždy jejich tři hlasy proti čtyřem,“ zmínil i bývalý americký tenista Andy Roddick, že Kermode víc kope za turnajové ředitele.

Je nepopiratelné, že panování vizionáře Kermodeho bylo úspěšné a na konci roku odejde za velké nevole hvězdných jmen. Ta bude o to větší, že Djokovičova strana sice dosáhla svého, ale nemá jasný plán, jak pokračovat dál. „Jsou potřeba zásadní změny,“ prohlásil Srb bez upřesnění.

V turbulentních časech, kdy je konkurence ve sportovním byznysu čím dál ostřejší, hovoří někteří o nevynucené chybě Novaka Djokoviče a prohře celého tenisu.

Buď jak buď, vztahům mezi třemi muži, kteří v dějinách získali nejvíc grandslamů, tenhle incident neprospěje.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud