29. března 2022 • 13:00

Kvitová zvládla obrat snů: Bojujte jako blázen. Teď se těší na novou jedničku

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předvedla dvojnásobnou otočku a vyrovnala svůj nejlepší výsledek na turnaji v Miami. Petra Kvitová v osmifinálové bitvě zdolala Rusku Veroniku Kuděrmětovovou 7:6, 6:4 a ve středečním čtvrtfinále narazí na nastupující světovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska. „Když pochybujete, bojujte jako blázen,“ napsala Kvitová na Twitteru po svém nejpůsobivějším vítězství celé sezony.



V záplavě úspěchů byla v poslední době trochu opomíjená. Petra Kvitová však ze všech českých tenistek došla na prestižním podniku v Miami nejdál. Zápas proti Rusce Veronice Kuděrmětovové připomínal jízdu na horské dráze. „Jak říkal Jirka (trenér Vaněk), každých pět minut se cítili jinak a nevěděli, co se děje,“ smála se česká tenistka v rozhovoru pro Radiožurnál Sport.

Nejdřív promarnila náskok 5:2 a po čtyřech vyhraných gamech Rusky v řadě zachraňovala set v tiebreaku vítězným skóre 7:5. Ještě bláznivější obrat dvaatřicetiletá Češka předvedla ve druhé sadě, kdy ze zdánlivě beznadějného stavu 0:4 a 0:40 (při servisu Rusky) vyčarovala vítězství 6:4.

„Po vypjatém prvním setu mi strašně došla šťáva. Najednou to bylo 0:4, ani jsem nevěděla jak. Ale hrála jsem dál a začalo se to pomalinku otáčet,“ popisovala Kvitová.

Klíčový brejk na vedení 5:4 uhrála přes shodu a následně při svém servise proměnila druhý mečbol perfektním forhendem po lajně. „Dopodávání je vždycky nejtěžší. Zápas byl docela náročný a jsem strašně unavená,“ přiznala.

Tři výhry v řadě si Kvitová připsala poprvé od loňského srpna a turnaje v Cincinnati. Na Floridu se přesouvala z Indian Wells po jasné prohře s Řekyní Marií Sakkariovou (3:6, 0:6). V Miami ovšem po třísetové výhře nad Francouzkou Clarou Burelovou přehrála domácí Lauren Davisovou a dvousetové vítězství vydřela i proti ruské soupeřce.

Odměnou bude pro rodačku z Fulneku souboj s Igou Šwiatekovou, která vyhrála už 14 zápasů v řadě a ovládla poslední dva podniky v Indian Wells a v Dauhá.

„Těším se, určitě to bude na centru. Iga teď hraje výborně, poměříme síly, jak na tom jsem. Nemám co ztratit, favoritka nebudu,“ konstatovala Kvitová. Naposledy hrála čtvrtfinále na tisícovce v Miami v roce 2019 a padla po boji s Ashleigh Bartyovou, jež před pár dny oznámila konec kariéry.

Dvacetiletá Polka, šampionka loňské Paříže, vystřídá v novém vydání žebříčku WTA na trůnu právě končící Australanku. „Myslím, že tohle a Roland Garros jsou srovnatelné úspěchy. Ale teď mám větší očekávání, radost, protože tehdy jsem vůbec netušila, co mě čeká a jak se s tím vyrovnám,“ citovala Šwiatekovou agentura Reuters.

V Miami v noci skončila senzační jízda šestnáctileté Lindy Fruhvirtové. V měření sil s favorizovanou Španělkou Paulou Badosaovou padla 2:6, 3:6. V samotném úvodu přitom mohla jít do vedení 2:0, ovšem nevyužila čtyři brejkbolové příležitosti a Španělka začala mít převahu. I start druhé sady mladá Češka zachytila a tentokrát šla skutečně do vedení o dva gamy, jenže soupeřka dokázala skóre otočit.

Pro starší ze sesterského dua Fruhvirtových je letošní Miami odrazovým můstkem do světa velkého tenisu. Po výhrách nad Dankou Koviničovou z Černé Hory, Belgičankou Elise Mertensovou a Viktorií Azarenkovou z Běloruska se Linda Fruhvirtová posune na 186. místo světového žebříčku. Před startem v Miami jí patřila 279. pozice.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud