10. května 2018 • 05:00

Češi v pohárech: Slavia udělala radost Spartě, mistr musí fandit Liverpoolu

Autor: iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Triumfem v Mol Cupu si fotbalisté Slavie zajistili účast v pohárové Evropě. Přímý postup do Evropské ligy pro šampiona ligového poháru je lákavou odměnou. Slavia ale stále pokukuje minimálně po kvalifikaci Ligy mistrů, kam postupuje druhý tým z ligy. Pokud "sešívaní" uhájí v lize druhou příčku, přímý postup do Evropské ligy spadne do klína třetímu týmu z ligy. Po této příčce prahne například rival ze Sparty. Jak je to s českými postupy do evropských pohárů? A za jaké situace může český mistr přijít o přímý postup do Ligy mistrů?



České kluby čeká v příští sezoně výjimečná sezona. Mistr finišujícího ročníku s největší pravděpodobností dostane vstupenku do základní skupiny Ligy mistrů, což znamená víc jak 400 milionů korun do klubové pokladny.

Nejblíž k titulu má Viktoria Plzeň. Západočechům stačí v závěrečných třech kolech uhrát čtyři body a bez ohledu na ostatní výsledky slaví. Účast v Lize mistrů ale ještě nemá jistou - aby nemusela do náročné kvalifikace, potřebuje, aby Liverpool v případě, že porazí ve finále Ligy mistrů Real, skončil v lize do čtvrtého místa, které zaručuje přímý postup do Ligy mistrů.

Což by mělo klapnout. Liverpool kolo před koncem drží čtvrtou pozici, po středeční ztrátě Chelsea s Huddersfieldem (1:1) souboru Jürgena Kloppa stačí v posledním kole doma s Brightonem remíza (v případě rovnosti bodů s Chelsea rozhoduje skóre, které má Liverpool výrazně lepší), aby umístění garantující Ligu mistrů udržel bez ohledu na další zápasy.

Český šampion projde do prestižní soutěže i v momentě, pokud květnové finále potřetí za sebou ovládne favorit z Madridu. "Bílý balet" už stoprocentně z elitní čtyřky ve Španělsku nevypadne.

Trpišovský pod vodou! Slávisté nenechali trenéra na suchu
Video se připravuje ...

Středeční finále Mol Cupu dalo Slavii postup do skupiny Evropské ligy. Pokud ale v lize udrží druhé místo, poskočí do kvalifikace o Ligu mistrů. Přímý postup do Evropské ligy by takové situaci připadl třetímu týmu z ligy. 

O tuhle příčku se pere trojice Olomouc, Jablonec a Sparta. Letenští, kteří prožívají nepovedenou sezonu, tak díky pohárové radosti svého největšího rivala dostali šanci, že si v případě zisku ligového bronzu zajistí alespoň základní skupinu Evropské ligy, cože je jistě zajímavý bonus.

Situace, kdy český mistr nejspíš pronikne přímo do Ligy mistrů, je mimořádná. Pro další sezonu Česku klesl klubový koeficient a mistra i vicemistra ze sezony 2018/2019 už opět čekají zrádná předkola.

Postupy českých klubů do evropských pohárů

Vítěz MOL Cupu jde přímo do základní skupiny Evropské ligy. První dva týmy z ligy jdou do předkol Ligy mistrů. Mistr do 4. předkola, vicemistr do 2. předkola. 
U mistra je ovšem velká šance, že půjde přímo do základní skupiny Ligy mistrů, do předkola by musel v případě, že by Ligu mistrů vyhrál Liverpool a zároveň by v Premier League skončil hůř než čtvrtý. Třetí tým z ligy jde do 3. předkola Evropské ligy, čtvrtý tým z ligy jde do 2. předkola Evropské ligy. 
Pokud vítěz MOL Cupu skončí do druhého místa v HET lize, bude hrát předkolo Ligy mistrů a přímo do základní skupiny Evropské ligy půjde třetí tým z ligy a do evropských pohárů postoupí i pátý tým z ligy. 
Pokud se vítěz MOL Cupu umístí do čtvrtého místa v lize, postoupí do evropských pohárů i pátý tým z ligy. 
Na poraženého finalistu MOL Cupu nepřipadá za žádné konstelace místo v evropských pohárech.

Slávisté si užívají zaslouženého triumfu
Slávisté si užívají zaslouženého triumfu

Tecl po vítězství v poháru: "Jablonci přeji, aby skončil 3. v lize."
Video se připravuje ...

Poražený Rada: "Slavia byla lepší, teď se musíme soustředit na ligu."
Video se připravuje ...

Trpišovský po triumfu v poháru: O poločase jsem slíbil týden volna
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud