Romana Barboříková
22. srpna 2016 • 19:20

Osmistovka žen, nebo mužů? Závodilo pět holek a tyhle tři, řekl Dvořák

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do tohoto cíle ještě chybí jihoafrické atletce celkem dost. Pokořit světový rekord Jarmily Kratochvílové na 800 metrů by ale mohla v tuto chvíli stejně jen Caster Semenyaová, nová olympijská vítězka z Ria de Janeiro. V této sezoně opět zaběhla své maximum, za rekordem ale zaostává o dvě sekundy. Navíc se stále objevují hlasy, že kvůli hodnotám testosteronu a muskulatuře by neměla soutěžit mezi ženami. "Je to divný, podívejte se na to vyhlašování, kdo stál na stupních," vyjádřil se směrem k vítězkám běhu na 800 metrů žen reprezentační trenér českých atletů a bývalý desetibojař Tomáš Dvořák.



Vyhrát olympijské zlato. O to šlo běžkyni na 800 metrů Caster Semenyaové především. A povedlo se. Pokoření světového rekordu, který už od roku 1983 drží Jarmila Kratochvílová, prý neřeší. „Abych řekla upřímně, nezaměřujeme se na překonání světového rekordu, soustředíme se na to být nejlepší, jak jen můžeme být,“ řekla po svém vítězství v Riu Semenyaová. 

Závod si pětadvacetiletá Jihoafričanka užila, protože byl našlápnutý. „Startovní pole bylo fantastické a plné skvělých běžkyň. V takovém závodě to nejlepší, co můžete udělat, je ho kontrolovat, držet tempo a přemýšlet, jak se zlepšit.“

Všechna pódiová umístění si rozdělily na této trati africké běžkyně. Z toho měla vítězka radost. „Všichni víme, že my Afričani jsme nejlepší na středních a dlouhých vzdálenostech, takže jsem ráda, že jdu ve stopách svých kolegů. Je to dobrý signál pro ostatní národy, aby ještě víc dřely,“ řekla žena žijící v jihoafrickém Potcheftsroomu, kam pravidelně jezdí na soustředění čeští atleti.

Caster Semenyaová, kontroverzní olympijská šampionka na ženské osmistovce
Caster Semenyaová, kontroverzní olympijská šampionka na ženské osmistovce

Odtud ji zná i Jakub Holuša, který také „půlku“ běhával a po výkonu Semenyaové letos v Monaku (1:55,33) byl přesvědčený, že právě ona může jednou být novou držitelkou světového maxima.

„Měla to těžké, ale změnila trenéra, který jí nasadil plán, dal tomu smysl. Trvalo to rok dva, než se dostala do špičkové formy. Jestli to takhle půjde dál, myslím, že rekord překoná,“ řekl český běžec. Narážel i na její potíže s dokazováním toho, že je opravdu žena.

Její vzhled a muskulatura totiž vzbuzují dost výrazné pochyby, proto musela před pár lety podstoupit i lékařské testy, které ale potvrdily, že může závodit mezi ženami. A to se mnohým současným i bývalým závodníkům nelíbí. Poukazuje na to třeba i mistryně světa z roku 1999 Ludmila Formanová.

„Já kdybych závodila v dnešní době, tak bych byla hodně naštvaná. Holky se s tím nějak smířily, ale přijde mi to nešťastný. Nechci jí ubližovat, ale je tam to podezření velké, a když se na ni podíváte, na styl běhu a vůbec, tak to ženskou připomíná vzdáleně. To je vůči ostatním běžkyním z mého pohledu nefér.“

A nejde pouze o olympijskou vítězku Semenyaovou, která 800 metrů zaběhla v čase 1:55,28. Když se podíváte celkově na stupně vítězů, kde druhá byla Francine Niyonsabaová z Burundi a třetí Margaret Nyairera Wambuiová z Keni, vyvolává to mnoho otázek. Ty si klade i reprezentační trenér českých atletů, bývalý desetibojař Tomáš Dvořák.

„Řekl bych to takhle: Na půlce závodilo pět holek a pak tyhle tři. Je to divný, podívejte se na to vyhlašování, kdo stál na stupních. To se ale holek nechci dotknout, spíš je mi líto těch, co doběhly za nimi. Ty to musí neskutečně štvát.“

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud