Petr Malík
11. října 2013 • 14:38

Osudy koňských šampionů: Sixteen unikla smrti, Peruán běhá s hříbaty

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tleskaly jim tisíce diváků na dostihových drahách nejen v Česku. Mnozí jim drželi palce, když překonávali Velký Taxisův příkop a hlasitě je povzbuzovali na pardubických tribunách nebo u televizních obrazovek. Jsou slavní a populární. Díky tomu si vítězové Velké pardubické, jejíž další ročník se poběží už v neděli, užívají klidného stáří v pohodlí a péči. Ta nedávno zachránila život bělce Sixteen, která se s kariérou rozloučila teprve vloni.



SIXTEEN (13 let)

Ještě před rokem to dvojnásobná vítězka z let 2007 a 2008 naposled zkoušela ve Velké. Letos už může být v klidu, stojí v areálu zemědělské univerzity v Praze-Suchdole a jezdí na ní vnučka majitele Jaroslava Boučka. Ten zkoušel Sixteen v letošním roce připustit, ale nezabřezla. Před měsícem ji však potkaly mnohem vážnější problémy. Dostala koliku a málem uhynula. „Měla vnitřní kýlu a utrhnul se jí závěs slepého a tlustého střeva. Kdybychom ji večer neobjevili, tak by to asi do rána nepřežila. Byla blízko smrti,“ řekla Blesku ošetřovatelka Lucie Starostová.

PERUÁN (25 let)

Legendární trojnásobný vítěz Velké pardubické z let 1998–2000 a těsně druhý z ročníku 2001 si užívá zasloužené penze ve stáji v Zámrsku a vypadá dobře. „Zimy už hůře snáší, ale jinak je v pohodě. Čas tráví ve výběhu s hříbaty a těm říkám, ať se mu koukají na nohy, ať po něm něco zdědí,“ říká jeho současný opatrovatel Jan Blecha. Peruán absolvoval poslední start přesně před deseti lety, na startu Velké byl naposledy v roce 2002, ale byl zadržen.

MASKUL (19 let)

Vítěz Velké pardubické z let 2002 a 2005 se na startu Velké objevil celkem sedmkrát, kromě vítězství se ještě dvakrát umístil a jednou doběhl sedmý, dvakrát nedokončil. Poslední start absolvoval v roce 2008 a od té doby je na důchodu ve stáji u Znojma. „Má se moc dobře, je u hodných lidí a užívá si zaslouženého důchodu,“ sdělil trenér František Holčák.

REGISTANA (17 let)

Vítězka Velké pardubické 2003 a 2004 stojí ve své „domovské“ stáji ve Světlé Hoře a přivedla na svět již pět potomků. Nejstarší, pětiletá, je jediná klisna Regine. Čtyřletý Reaper se představí v neděli v Pardubicích v Ceně ČASCH, dostihu, který před 13 lety vyhrála jeho matka. Tříletý Rafa už se na dráze představil dvakrát a jednou vyhrál. Roční a letošní hříbě zatím nemají jména. „Letos Registana nezabřezla, ale příští rok ji budeme připouštět znovu, zatím dala jedinou klisnu, chtěli bychom ještě jednu,“ sdělil trenér a opatrovatel Čestmír Olehla.

VIDEO O REGISTANĚ NAJDETE ZDE

Registana se předvedla i s jedním ze svých potomků.
Video se připravuje ...

DECENT FELLOW (18 let)

Vítěz Velké pardubické 2006 a oblíbený parťák žokeje Josefa Bartoše se loučil o dva roky později jako třináctiletý. Jedna z velkých hvězd trenérské stáje Josefa Váni si žije v Bohuslavi, kde se nachází část Váňovy dostihové centrály. „Vypadá, jako by mu bylo osm, a chodí v okolí Vladaře. Daří se mu velmi dobře a v této stáji už také dožije svůj život,“ řekl Josef Váňa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud