30. dubna 2014 • 15:51

Světový rekord v Královicích? Klub za dva roky měnil DESETKRÁT kouče

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová rarita z pražského přeboru má jméno Královice. Čím se tak mohl klub z okraje hlavního města blýsknout? Od srpna 2012, tedy za necelé dva roky, měnil hned desetkrát trenéra, a to ve chvíli, kdy prožívá historicky nejlepší sezony. „Alexe Fergusona tady mít asi nebudeme, ale výsledky to nese,“ komentuje časté střídání na trenérské lavičce manažer klubu Ladislav Janoušek.



Že by se našel trenér, který by dokončil na lavičce týmu jednu sezonu, na to zapomeňte. Naposledy se to povedlo v ročníku 2011/2012 exligistovi Jiřímu Novákovi. Od té chvíle se trenéři v Královicích střídají pomalu stejně rychle jako apoštolové na pražském orloji. „Někdy jsme se změnu rozhodli udělat sami, ale jindy to bylo na samotných trenérech,“ vysvětluje Janoušek.

Nyní to vypadá, že trenérské rošády mohou alespoň na čas skončit. Mix v podobě královické opory Jiřího Pláničky a bývalého hráče Slavie Martina Hyského se vedení klubu náramně zamlouvá.

„Teď jsme spokojení, tahle kombinace je ideální,“ připouští Janoušek. „Martin je profesionál a nastavil laťku opravdu vysoko. Na druhé straně nikdy nevíte, kdy dostane nabídku z vyšší soutěže. Takže se změna do budoucna zase nedá vyloučit,“ krčí rameny funkcionář. Důkazem budiž to, že Hyský před časem kývl Slavii, aby jí připravoval dorost. Spolupráce však rychle skončila.

Právě Janoušek má na triku současné fotbalové úspěchy klubu. Tým skládal jako mozaiku a nyní Královice šlapou a ničí soupeře. Tabulku vedou o osm bodů. Jenže při hledání trenérů až tak šťastnou ruku neměl. „Je to kuriózní situace. Mění se trenéři, ale tým je sehraný a všechno ustojí,“ komentuje situaci Michal Krejča, zkušený záložník.

Někdy dostal kouč v Královicích padáka, jindy třeba skončil sám. „Když se někdo rozhodne odejít jinam, nic s tím nenaděláte,“ naráží Janoušek na případ kouče Jana Hegedüse, jehož vábily konkurenční Třeboradice. Pak chtěl sice spolupráci obnovit, ale po krátké době bylo jasné, že už to neklapne.

„Stejně tak musíte situaci řešit, když týden nepřijde bez omluvy na trénink,“ krčí rameny manažer klubu. To se týkalo trenéra Pavla Gregora, který se hájil tím, že na své zdravotní problémy (alkohol) vedení klubu upozorňoval. Janoušek to však odmítá. „V takovém případě by u nás nebyl. Mysleli jsme, že je vyléčený,“ tvrdí.

A co třeba případ Luďka Hottka, který odvedl poslední zimní přípravu, a pak se s ním Královice rozloučily? „Odpracoval jsem v klubu to nejhorší období a bylo z toho mé nejkratší angažmá. Na konci se mi ani vedení klubu nepodívalo do očí,“ mrzelo Hottka.

Tentokrát Janoušek připouští, že důvodem k rozchodu byly finance. „Když jsem si uvědomil, jak to fungovalo za Jirky Nováka nebo za Martina Hyského, rozhodli jsme se to ukončit. Věděli jsme, že za peníze, které nás tenhle trenér stojí, můžeme dostat víc,“ líčí.

Ve chvílích, kdy je klub v nesnázích, sáhne Janoušek vždy po Jiřím Pláničkovi. Zkušený borec v jednačtyřiceti letech za Královice hraje, byl po ruce i v době, kdy exligista Hyský kvůli Slavii nestíhal některé tréninky v přeborovém týmu. „Je to takový náš poklad. My jsme ho za pět tisíc koupili, když mu bylo sedmnáct. Pak jsme ho za sto tisíc prodali Vyšehradu. A teď se k nám zase vrátil. Odvádí neskutečnou práci,“ těší Janouška.

Trenér Královic Jiří Plánička si v pražském přeboru zahraje. Když se nevejde v přeboru do sestavy, nastupuje i za rezervu v pražské druhé třídě.
Trenér Královic Jiří Plánička si v pražském přeboru zahraje. Když se nevejde v přeboru do sestavy, nastupuje i za rezervu v pražské druhé třídě.

A co na roli „žolíka“ říká sám Plánička? Netají se tím, že by některým trenérským předchůdcům dal větší šanci ukázat, co dovedou. Ale když už ji dostane sám, maká naplno. „Já tuhle roli beru. Královicím mám co vracet, daly mi před lety příležitost,“ usmívá se. Když vedl v neděli zápas na půdě rezervy Admiry, ani se nenominoval. „Vítězná sestava se nemění, to je přece tradice, a ta se má ctít,“ usmál se. O den dřív si šel zahrát za královické béčko druhou třídu.

„Má ohromný respekt. Je neskutečné, co pro klub odvádí,“ myslí si záložník Krejča. Ten se domnívá, že spolu s Hyským našly Královice ideální duo. „Martin je neskutečný profík. Bere to u nás tak, jako by byl v Bayernu. Na srazy chodí dřív, piluje detaily, protože ví, že ty dělají celek,“ pochvaluje si. Oba trenéři se navíc vzájemně respektují. „Vědí, kde jsou mantinely, řeknou si svoje, ale nezávodí spolu. Tohle je ideální stav,“ dodává.

Otázkou zůstává, jak dlouho tahle idyla v Královicích vydrží.

TRENÉRSKÉ ROŠÁDY V KRÁLOVICÍCH

Srpen 2012 Jan Hegedüs
Leden 2013 Pavel Gregor
Leden 2013 Jan Hegedüs
Únor 2013 Jiří Plánička, Ladislav Janoušek
Březen 2013 Petr Königsmark
Duben 2013 Jiří Plánička
Červenec 2013 Pavel Gregor
Říjen 2013 Martin Hyský
Leden 2014 Luděk Hottek
Březen 2014 Jiří Plánička
Duben 2014 Jiří Plánička, Martin Hyský

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud