2. června 2011 • 04:00

ČESKÝ FOTBAL: Otec-rozhodčí "zařízl" syna

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkou kauzu řeší v jihočeském fotbale. V utkání tamní I. A třídy mezi Vodňany a Osekem měla podnapilá dvojice rozhodčích hrubě ovlivnit výsledek ve prospěch domácích. Vodňany podle svědků vyhrály 3:2 díky gólu z 15. minuty nastaveného času...



Největší stížnost Oseku míří na asistenta rozhodčího, který bydlí v Oseku, za nějž nastoupil jeho syn! Otec tak podle všeho „popravil“ svého potomka.

Fraška a beznaděj. Tak označují fotbalisté Oseku druhý poločas zápasu ve Vodňanech z předminulého víkendu. Čtvrtý celek tabulky jel na hřiště lídra a o poločase vedl 2:0. Jenže pak se prý začaly dít věci...

„Od té chvíle ovládlo zápas trio rozhodčích. Z hlavního Třeštíka i asistenta Hocha jsem cítil alkohol. Pan Hoch stál sotva na nohou, bylo mi do pláče,“ říkal Marek Kučera, kapitán Oseku.

Jeho tým dostal první gól z penalty, přišel o dva vyloučené hráče a rozhodující trefa padla v 15. minutě nastaveného času. Na stránkách Vodňan je přitom uvedena 91. minuta.

„Hrálo se, dokud nedaly Vodňany gól. Pak byl zápas ukončený. Rozhodčí měli jasný cíl, k němuž spěli: výhru Vodňan za každou cenu,“ má jasno Stanislav Mrkvička, předseda Oseku.

Reakce Vodňan? Žádná. Vedení klubu se dohodlo, že se k zápasu nebude vyjadřovat až do chvíle, než se vyšetřování kauzy definitivně uzavře.

Pravdou je, že hodně zvláštní byla delegace asistenta rozhodčího Karla Hocha staršího právě na tento zápas. V Oseku totiž bydlí a neúspěšně tam kandidoval na předsedu místního fotbalového klubu.

„Bezprostředně po volbě nám vyhrožoval, že jsme stejně v pr..., a že se o nás jako rozhodčí postará,“ tvrdí Mrkvička. Podle hostů byl právě Hoch nejaktivnějším z tria rozhodčích, na které nedohlížel delegát. Na prestižní derby ho Jihočeský fotbalový svaz neposlal.

Jen pro úplnost: svazu šéfuje Milan Haškovec, člen výkonného výboru ČMFS, který byl pravomocně odsouzen za podvod a předseda Ivan Hašek ho už několikrát vyzval, aby z funkce ve fotbalové vládě odstoupil. Zatím zůstává.

Zpátky k utkání: asistent Hoch často vstupoval do hřiště a radil hlavnímu rozhodčímu, komu má udělit žlutou kartu. „To on řídil celý zápas,“ říkal Kučera. „Urážel naše hráče a vyhrožoval jim.“

V Oseku přitom hraje Hochův syn, který si na hřišti vytrpěl celý zápas, kdy jeho otec podle všeho řídil fotbalovou „popravu“. „Nezlobte se, ale opravdu o tom nechci mluvit,“ omluvil se Karel Hoch mladší.

Sdílný nebyl ani jeho otec, rozhodčí Karel Hoch starší, který byl nařčený i ze silné podnapilosti. Odkázal se na pravidla fotbalu, že se k podobným věcem nemusí až do vyšetření vyjadřovat.

Proti němu ale svědčí lidé, kteří byli na utkání přítomní. „Zejména fyzický stav rozhodčích nesl všechny známky opilosti, dokonce došlo k několika pádům. Pomezní rozhodčí Hoch pobíhal po hřišti v průběhu utkání a slovně napadal hráče Oseka,“ uvedl ve stanovisku obce Osek její starosta Miloslav Kinkor.

Druhý poločas zápasu viděl i nezávislý novinář Jan Petráš, redaktor Týdeníku Strakonicko. „Nemám důvod stranit některému týmu, ale hosté byli jednoznačně poškození,“ řekl Petráš.

„Druhý poločas byl jasně v režii rozhodčích, asistent Hoch pořád vbíhal do hřiště, doporučoval hlavnímu, komu má dát kartu. A nastavovalo se opravdu hodně, hrálo se až do chvíle, než dali domácí vítězný gól. Verze Oseku je rozhodně pravdivá.“

Všichni domácí hráči rozhovor po utkání odmítli. Mluvili jen hosté. „Mám sto chutí skončit s fotbalem. Co předvedl pan Hoch na lajně, to je ostuda. Zaříznul vlastního syna a nás jako psa. Hlavní rozhodčí to viděl a ještě tomu pomáhal,“ řekl Vít Michalec, obránce Oseku.

Při rozhovorech se Hoch díval z okna a usmíval se. „Asi měl radost z dobře odvedené práce,“ doplnil Petráš. V pondělí večer zasedala komise rozhodčích, ale podle dostupných informací žádné tresty nepadly.

Šéf komise Václav Maroušek včera nebral telefon a nereagoval ani na SMS. Po uzávěrce se ještě sešel mimořádný výkonný výbor Jihočeského fotbalového svazu.

„Žádné tresty nečekám, jsem z toho znechucený. Všichni to alibisticky uhlazují do polohy, že se nic nestalo. Takovou křivdu jsem už dlouho nezažil. Chceme jen morální nápravu, ale je s tím velký problém,“ konstatuje Mrkvička.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud