17. března 2016 • 16:31

Za bojkot zápasu hrozí rebelům ze Zličína pokuta 100 tisíc

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořádný flastr, mastná pokuta, nebo jenom ty, ty, ty a nějaké pokárání. Fotbalový Zličín má jasno v tom, že dostane trest za to, že v úvodním jarním kole pražského přeboru neodehrál zápas proti Královicím. Otázkou je, jaký bude. Na výběr má Disciplinární komise Pražského fotbalového svazu ze tří variant. „Mohu mluvit pouze obecně. Trestem je kontumace a pokuta. Ty se ukládají vždy. Klubu lze také případně odebrat soutěžní body,“ říká šéf pražské disciplinárky Martin Procházka.



Zličín se v prosinci minulého roku rozhodl vyzvat vedení českého fotbalu (Miroslava Peltu, Romana Berbra a Dagmar Damkovou) k rezignaci. Zemětřesení ve fotbale ale nepřišlo, šéfové zůstali ve funkcích. A tak Zličín sáhl k dalšímu kroku – bojkotoval zápas. A teď ví, že bude potrestán.

Otázkou je jak. „Podklady k tomu případu jsem ještě neviděl, k probíhajícímu disciplinárnímu řízení se samozřejmě nemůžu vyjadřovat, nepovažoval bych to ani za vhodné,“ říká Procházka, aniž by konkrétněji naznačil, co může přijít.

Je jasné, že rozhodovat se bude v mantinelech daných řády – tedy kontumační prohry, bodového odečtu a udělené pokuty. Maximální výše je daná na sto tisíc korun. Kdyby ji klub z přeboru vyfasoval, řádně by to provětralo jeho kasu.

„Možnost udělení vysoké pokuty tady je, ale já opět zdůrazňuji, že mluvíme obecně, a nikoliv o případu Zličína,“ hlásí šéf pražské disciplinárky.

Nechce ani předjímat, kdy podklady o případu dostane na stůl. Zatím je ještě v ruce neměl a zprávy má jen z médií. „Pokud je z podkladů zřejmé, co se stalo a jaké bylo provinění, lze rozhodnout bez dodatečného předvolání zástupců klubu, pokud nebudou trvat na tom, že se jednání chtějí zúčastnit. Na to dle disciplinárního řádu mají právo,“ naznačuje Procházka, že v některých případech může verdikt padnout rychle, jindy se ale naopak protahuje.

Zličín protestuje proti vedení fotbalové asosicace stávkou
Video se připravuje ...

Sám se prý s takovou kauzou, jakou se nyní bude zabývat, během svého působení v komisi nikdy nesetkal. „V disciplinárce jsem čtyři roky, ale nic podobného jsem neřešil a ani si nepamatuji, že by se něco takového někde řešilo,“ podotýká.

Zličín už v neděli vytroubil do světa, že počítá s kontumační porážkou i s pokutou, další potrestání by ale považoval za nepatřičné. „Právo na stávku je dané ústavním právem,“ zaštiťuje se normami Jarolímek.

Bude tedy komise v takové chvíli ke Zličínu shovívavější? To se od Procházky nedozvíte. „Nemám k případu poklady a nebylo by vhodné se k tomu teď nějak vyjadřovat,“ zopakuje pouze.

Ve hře je i možnost, že by současné počínání zličínského klubu bylo vyhodnoceno jako znevažování dobrého jména českého fotbalu. Toho se sice manažer přeborového týmu neobává, jenže pokud by se tahle alternativa ukázala jako aktuální, dobře ví, že by bylo zle. Paragraf 59 disciplinárního řádu FAČR tady mluví i o pokutě ve výši půl milionu korun.

„Tenhle předpis spadá pod celostátní disciplinární komisi. My bychom se tím určitě nezabývali,“ dodává Procházka. V dalším týdnu by Zličín už měl k soutěžnímu utkání nastoupit.

Obě mužstva k utkání nastoupila, utkání se však nehrálo.
Obě mužstva k utkání nastoupila, utkání se však nehrálo.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud