20. září 2017 • 20:00

MOL Cup: Spartě trefil postup Vatajelu, Slavia přejela Třinec 5:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sparty postoupili do osmifinále českého poháru, druholigové Znojmo ale na jeho hřišti porazili jen 1:0 gólem Bogdana Vatajelua. To Slavia doma zažehnala ostudu a otočila z 0:1 na konečných 5:1 proti Třinci. Postup si zajistilo i dalších sedm prvoligových klubů. Mezi nimi však není pražská Dukla. Ta ve 3. kole prohrála 2:3 na hřišti třetiligových Domažlic.



"Splnili jsme povinnost, všechny ligové mančafty to říct nemůžou. Samozřejmě, my jsme Sparta a měli bychom vyhrávat přesvědčivě, ale postup bereme," řekl Josef Šural, který vedl Spartu s kapitánskou páskou.

Trenér Andrea Stramaccioni po prohraném ligovém derby se Slavií udělal v sestavě hodně změn. Šanci dostali Štetina, Civič, Mavuba, Plavšič či Vatajelu. A právě rumunský krajní hráč byl klíčovou postavou utkání.

Ve 26. minutě prodloužil centr Šural, míč se dostal k Vatajeluovi, ten se zasekávačkou zbavil obránce a poslal Spartu do vedení. Již předtím domácího gólmana vystrašil z přímého kopu Mareček.

Gólová radost třineckých na hřišti Slavie
Gólová radost třineckých na hřišti Slavie

Jenže po vstřeleném gólu Sparta polevila a ukazovala, že není v ideální formě. Ve druhé půli bylo výrazně aktivnější Znojmo. Teplého vychytal brankář Dúbravka, Javůrka na poslední chvíli zastavil při brejku Mandjeck jen za cenu žluté karty a Znojemští se v závěru dožadovali i penalty po stažení Lacka, ale sudí nechal pokračovat ve hře. V posledních vteřinách se dostával do obrovské šance Mešaninov, ale nezpracoval si dlouhý pas.

"Začali jsme dobře, drželi balon a dali brzo gól. Pak jsme ale přestali hrát, postupně se vytráceli a míč měli na kopačkách čím dál méně," hodnotil Šural. "Znojmo nemělo co ztratit. Když to přeženu, kdyby dostali ještě dva góly, mohlo by jim to být jedno. Vsadili všechno na útok, byli důrazní, nepříjemní a odvedli velmi dobrý výkon," pochválil soupeře Šural.

"První poločas jsme odehráli tak, jak jsme se připravovali. Hru jsme kontrolovali, drželi jsme míč a měli i nějaké šance. Ve druhém poločase jsme si možná mysleli, že už je po zápase. To ale není pravda, když zápas trvá devadesát minut. Poslední čtvrthodinu nám soupeř dělal problémy," připustil Stramaccioni.

Góly

Domácí:

Hosté: 26. Vătăjelu

Sestavy

Domácí: Veselý – Mezlík, Svozil, Cihlář "C", Helísek, Mešaninov – Lacko, Javůrek (76. Štrombach) – Růsek (62. Hladík), Šamánek (84. Njire), Teplý.

Hosté: Dúbravka – Karavajev, Mareček, Štětina, Ćivić – Mavuba (68. Biabiany), Sáček, Vătăjelu (82. Zahustel) – Plavšić (62. Mandjeck), Kadlec V., Šural "C".

Karty

Domácí: Cihlář, Růsek

Hosté: Sáček, Mandjeck, Mareček

Rozhodčí

Marek – Antoníček, Myška

Stadion

Městský stadion v Horním parku, Znojmo

Návštěva

3100 (vyprodáno) diváků

Slávistický trenér Jaroslav Šilhavý udělal oproti nedělnímu vítěznému derby se Spartou hned deset změn v základní sestavě a jako jediný v zahajovací jedenáctce zůstal Bořil. Červenobílí měli vytrvalou převahu, ale čtyři gólové šance v první půli neproměnili a v závěru poločasu přišel nečekaný trest. V první nastavené minutě si na centr z rohového kopu naskočil Hošek a přesnou hlavičkou šokoval Eden.

"V první půli nám chyběl pohyb, invence, nasazení. Nakonec nás to potrestalo. Nedali jsme dvě tutovky a zákon schválnosti, že jsme dostali gól do šatny," řekl novinářům Šilhavý. "Nepohlídali jsme si při rohu náběh hráčů, osobku, to se nemůže stávat," dodal Frydrych.

Favorit nechtěl připustit ostudu a po přestávce rychle otočil skóre. "Nechci říkat, že díky tomu, že jsem zvýšil hlas, jsme najednou vyhrávali. Důležité je, že si to hráči vzali k srdci a druhý poločas to bylo znát. Hned jsme za to vzali a kvalita se potom ukázala," řekl Šilhavý.

Šilhavý po Třinci: Příchod Stocha nás nakopl. Chválil i Altintopa
Video se připravuje ...

Nejprve ve 49. minutě druhým soutěžním gólem ve slávistickém dresu srovnala letní posila Altintop a hned za tři minuty po Součkově hlavičce a nejistém zákroku hostujícího brankáře dotlačil míč za čáru Frydrych.

"Gólmanovi to zůstalo pod nohama kousek od čáry. Skočil jsem tam skluzem, ještě mě tam někdo podkopl. Nějak jsem to tam dotlačil a jsem rád, že jsem se konečně v sezoně trefil," řekl Frydrych.

Frydrych o gólu do šatny: Po první půli jsme si neřekli nic veselého
Video se připravuje ...

Pražané režírovaní střídajícím Stochem se probudili a po hodině přidali třetí trefu, když gólmana Palečka překonal Sýkora. V 71. minutě se pak střelou zpoza vápna prosadil Necid a stejný hráč v nastavení dorážkou uzavřel skóre.

"Hlavně díky Stochovi jsme zlepšili hru a otočili to. I Halil si chodil pro míče. S druhým poločasem jsme spokojeni, splnili jsme úkol," dodal Šilhavý.

Mrzelo ho, že kvůli zranění museli brzy střídat Muris Mešanovič a Jakub Hromada. "U Murise to nevypadá dobře, uvidíme, jak dopadne vyšetření," dodal Šilhavý.

Góly

Domácí: 49. Altintop, 53. Frydrych, 60. Sýkora, 71. Necid, 90+1. Necid

Hosté: 45+1. Hošek

Sestavy

Domácí: Kovář – Bořil, Bílek (C), Frydrych, Flo – Sýkora, Hromada, Souček, Zmrhal – Mešanović, Necid.

Hosté: Paleček – Bedecs, Čelůstka (C), Hošek, Ilko, Janošík, Kateřiňák, Masař, Reintam, Samiec, Šumbera.

Karty

Hosté: Kateřiňák, Bedecs

Rozhodčí

Ginzel – Mokrusch, Vít

Stadion

Eden Aréna, Praha-Vršovice

Návštěva

3 968 diváků

Dukla dala vzpomenout na tři roky starý nezdar, kdy právě s Domažlicemi vypadla už ve 2. kole. Tentokrát vedla gólem Ostojiče, ale domácí po změně stran dvěma rychlými brankami skóre otočili. Holenda sice v 64. minutě srovnal, jenže vzápětí se podruhé v utkání trefil Mužík a zařídil Domažlicím cenný skalp.

"Se vší úctou k Domažlicím, které hrály skvěle a výsledek si zasloužily, jsme ale my měli podat takový výkon, abychom zvládli postoupit. Pro nás je to ostuda," připustil trenér Dukly Jaroslav Hynek pro klubový web. "Nebyl to výkon hodný prvoligového týmu. Začali jsme hrát prakticky až poté, co jsme prohrávali. Nasekali jsme tolik chyb, které soupeř dokázal využít, že si Domažlice zasloužily postoupit. To je pro nás smutné konstatování," dodal.

Dál jde naopak Sigma Olomouc po hladké výhře 8:0 nad divizními Živanicemi. Po dvou gólech dali Moulis a Hála. Osm branek nastřílel také druholigový Hradec Králové do sítě třetiligového HFK Olomouc. Hattrickem se na výhře 8:1 podílel Žondra.

Gólová radost třineckých na hřišti Slavie
Gólová radost třineckých na hřišti Slavie

Trable měl Liberec, který třetiligovému Hodonínu nedokázal v normální hrací době dát gól. Trápení však na konci první části prodloužení ukončil Pulkrab a Liberec v druhé patnáctiminutovce přidal další tři branky. Trefili se Hybš, Folprecht a znovu Pulkrab.

Těžkosti měl i Jablonec, který doma prohrával s Žižkovem po penaltě Podrazkého. Po změně stran však vyrovnal Masopust a postup ligového favorita zařídil tři minuty před koncem nejlepší ligový střelec Tecl.

Poslední tým prvoligové tabulky Jihlava si mírně zlepšila náladu postupem přes druholigový Sokolov. Těsnou výhru 1:0 vystřelil po hodině hry Novotný.

Bez problémů postoupily Karviná a Mladá Boleslav. Zatímco Karvinští přehráli třetiligovou Kroměříž na jejím hřišti 4:0, Mladá Boleslav doma zdolala exligovou Příbram 3:0. Dvěma góly k tomu přispěl Magera, prosadil se také Vukadinovič.

Jiskra Domažlice - Dukla Praha 3:2 (0:1)

Branky: 55. a 67. Mužík, 51. Hrubý - 14. Ostojič, 64. Holenda.
Sestava Dukly: Hruška - Kušnír, Ostojič, Bezpalec, Podaný - Brejcha (62. Duranovič), Miloševič, Tetour - Holík (78. Mustedanagič), Holenda, Schranz (73. Koval). Trenér: Hynek.

FK Hodonín - Slovan Liberec 0:4 po prodloužení (0:0)

Branky: 105. a 116. Pulkrab, 113. Hybš, 120. Folprecht.
Sestava Liberce: Hladký - Kulhánek, Kúdela, Karafiát - Vácha (77. Folprecht), Havelka - Malinský (62. Coufal), Bosančič, Hybš - Voltr, Bartl (62. Pulkrab). Trenér: Trpišovský.

FK Jablonec - Viktoria Žižkov 2:1 (0:1)

Branky: 51. Masopust, 87. Tecl - 13. Podrazký z pen.
Sestava Jablonce: Hrubý - Holeš, Pernica, Kysela, Hanousek - Masopust, Považanec, Trávník, Jovovič (89. Zelený) - Mihálik (63. Doležal), Tecl (90. Janetzký). Trenér: Klucký.

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 3:0 (1:0)

Branky: 30. a 69. z pen. Magera, 67. Vukadinovič.
Sestava Mladé Boleslavi: Agajev - Takács (20. Pauschek), Chaluš, Stronati, Fleišman - Hubínek, Ljovin - Vukadinovič (80. Komličenko), Rada, Mareš - Magera (76. Babalj). Trenér: Uhrin ml.

Vysočina Jihlava - Baník Sokolov 1:0 (0:0)

Branka: 59. Novotný.
Sestava Jihlavy: Hanuš - Pecháček, Kryštůfek, Rosa, Keresteš - Zoubele (56. Dvořák), Urblík (66. Nový) - Záviška, Daníček, Novotný - Klíma (83. Fulnek). Trenér: Kopecký.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud