Jan Vacek
21. října 2017 • 04:59

Plzeňská obrana: soupeři v Evropské lize trestají to, co jí doma prochází

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V domácí soutěži zápas co zápas vystavuje před svou brankou zeď, kterou soupeři nejsou schopní prolomit. Jakmile je ovšem tenhle obranný val konfrontovaný v Evropě, začíná se bortit v základech. Defenziva Viktorie Plzeň doma a na mezinárodním poli, to jsou dva úplně odlišné světy. V lize tým trenéra Pavla Vrby inkasoval v deseti zápasech pouze třikrát. V Evropské lize nakoupili Západočeši během tří vystoupení už sedm gólů. Nabízí se logická otázka: proč?



Čtvrteční zápas s Luganem dokreslil defenzivní bídu, kterou Plzeň v Evropské lize předvádí. Od posledního týmu švýcarské ligy, kvalitativně nepoměrně slabšího, inkasovala třikrát. Stejně jako v duelu na hřišti rumunského FCSB. K tomu jeden gól v domácí řeži s Hapoelem Beer Ševa. V lize při tom recept na západočeskou vozbu našly jen Jihlava, Zlín a Bohemians.

Tak velký statistický rozdíl bije do očí. Plzeň přitom brání na obou frontách stejně, její přístup k plnění defenzivních povinností se nemění. Co je jiné, je globální vnímání kompletních utkání.

Byť evropské poháry rozhodně nejedou po vedlejší koleji, deseti výhrami v řadě fantasticky rozjetá liga je to, co Viktorii zajímá především. Tým kolem střelce Michaela Krmenčíka šturmuje za titulem, který zároveň představuje přímou vstupenku do Ligy mistrů.

Plzeňští fotbalisté v utkání Evropské ligy proti LuganuFoto Reuters

Koncentrace týmu se proto liší. Zatímco doma jsou Západočeši maximálně soustředění a snaží se vyvarovat sebemenší chybičky, v mezinárodních bojích se do jejich hry vkrádá liknavost. Většinu branek inkasovaných v Evropské lize proto nelze přičítat systémovým nedostatkům, ale hrubým individuálním chybám jednotlivců.

To platilo zatím ve všech třech odehraných zápasech. V Bukurešti před druhým gólem nenavázal dostatečně včas nabíhajícího Constantina Budesca stoper Lukáš Hejda, ve střetu s Beer Ševou si Anthony Nwakaeme odskočil od nepozorného Tomáše Hájka a pohodlně zakončoval. „Děláme v obraně zbytečné individuální chyby, které dokážou takhle vyspělí soupeři trestat,“ povzdychl si i přes konečnou výhru 3:1 nad Izraelci Pavel Vrba.

Totalní kolaps s průměrným Luganem


Poslední vystoupení v Lucernu proti Luganu je ovšem samostatnou kapitolou. Jestliže v předchozích dvou zápasech musela Plzeň uznat i vysokou kvalitu soupeře, tři inkasované góly s vysoce podprůměrným švýcarským soupeřem, to je zkrátka průšvih. A znovu v tom byly úplně nepochopitelné lapsusy defenzivních hráčů. Tentokrát v rozehrávce.

Všechno načal kapitán Roman Hubník. Ten v 63. minutě zvolil špatné řešení útoku, navíc ho i mizerně zrealizoval. Příliš slabou přihrávku na Krmenčíka soupeř vystihl a o několik vteřin později už mohl slavit. Vzápětí kiksoval při zakládání útoku i druhý stoper Hájek, trest se znovu dostavil okamžitě. „Soupeř nás trestal z brejků po našich hrubých chybách,“ nekličkoval plzeňský kouč.

Že se bránění stane nejzranitelnější složkou hry Viktorie, to bylo jasné v momentě, kdy klub na jaře oznámil návrat trenéra Vrby. Ten platí za vyloženě ofenzivního kouče.

Plzeňský záložník Václav Pilař se snaží projít přes obránce LuganaFoto ČTK

Není tajemstvím, že s výjimkou standardních situací se Plzeň v tréninku nácviku bránění ani moc nevěnuje. Vrba chce hrát zkrátka útočně. I proto je výchozí postavení středopolaře Patrika Hrošovského o několik metrů výš, než tomu bylo za předchozích koučů Romana Pivarníka či Karla Krejčího. I proto přicházejí chyby stoperů, kteří se všechny situace snaží řešit konstruktivně.

Evropské duely Viktorie by mohly posloužit jako tahák pro české týmy, jak na obranu vicemistra vyzrát. Ani ten ovšem není všemocný. Pořád platí, že individuální kvalita účastníků Evropské ligy je nepoměrně vyšší než v případě tuzemských celků.

Zřetelné je to především v přechodové fázi, schopnosti rychle nasadit ke zteči a přesně zakončit. To potvrdilo i Lugano, jež by se výkonností mohlo řadit k průměru HET ligy. Uměním využít nabídnutou šanci by ale řadu klubů převýšilo.

Tím, že v lize soupeři Plzně nejsou schopní po zisku míče okamžitě přepnout do bleskového výpadu, mají středoví hráči Západočechů dostatek času, aby se vrátili do svých pozic a obraně vypomohli. V Luganu tenhle čas neměli, což se na výsledku podepsalo. Zároveň platí, že má Viktoria doma i pořádnou porcí štěstí. Z duelu na Spartě vyvázla s nulou téměř zázrakem, inkasovat mohla i v soubojích s Jabloncem či Olomoucí.

Zatímco liga promíjí, Evropa nekompromisně trestá. Plzeň ale rozhodně nemůže spoléhat na to, že bude doma dostávat odpustky věčně.

Další zajímavosti a informace o působení českých týmů v Evropské lize najdete v sobotním vydání deníku Sport.

Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

Titulní strana sobotního vydání deníku SportFoto sport

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud