27. října 2010 • 04:00

Druhý Bony? Kweuke posílá peníze do Kamerunu

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Léonard Kweuke. Muž, který Spartu v pondělním duelu v Liberci (2:1) nastartoval k obratu. Už poněkolikáté pomohl letenskému celku svým stylem hry v závěrečných minutách ze šlamastyky. Kdo je vlastně tento bijec?



V lize zatím za Spartu pouze střídá. Od úvodního hvizdu si ještě nezahrál. Ovšem když přijde na plac, spoluhráči i experti se shodují, že hru pokaždé rozhýbe a letenskému celku pomůže. V Liberci zavelel k obratu svým premiérovým gólem. Sparta i díky němu otočila zápas a zvítězila 2:1.

„Jsem rád, že dal konečně branku,“ pochválil kamerunského útočníka trenér a manažer Jozef Chovanec.

Pochvalně se o robustním forvardovi vyjadřují také spoluhráči. „Leo je nevyzpytatelný hráč. Obránci u něj nikdy neví, co udělá. Je to silový hráč, rozdává rány i na trénincích,“ popisuje jej zadák Erich Brabec.

Co je vlastně zač tenhle chasník z Kamerunu? Je mu teprve třiadvacet, ovšem za sebou toho má hodně. V Kamerunu má dalších pět sourozenců, matka je vdovou. Jako nejstarší potomek se tak musí postarat o rodinu.

„Velkou část peněz, které vydělám, posílám domů,“ svěřil se před časem slovenskému deníku Šport během svého úspěšného angažmá v Dunajské Stredě.

Sparťanští hrdinové. Bony s Kweukem rozhodli o vítězství nad Libercem
Sparťanští hrdinové. Bony s Kweukem rozhodli o vítězství nad Libercem

Slovensko však nebylo jeho první profesionální štací. Nejprve to jako teenager zkoušel v Íránu. V tamní nejvyšší soutěži působil skoro dvě sezony. „Bylo to tam fajn, bral jsem tam dokonce lepší peníze než na Slovensku,“ říká Kweuke, kterého do Evropy zlákal íránský majitel Dunajské Stredy Khashayar Mohseni.

Slovenské angažmá bylo v kariéře Kweukeho zlomem. Jen za podzimní část (šestnáct ligových duelů) vstřelil jedenáct branek. Stal se hvězdou týmu. A hned v zimě kolem něj začaly kroužit zvučnější kluby.

Ozval se například Olympique Marseille, silového střelce však nakonec získal Eintracht Frankfurt, za který už tehdy v útoku hrával také český reprezentant Martin Fenin. „Když k nám Leony přišel, tehdejší trenér Dunajské Stredy o něm šířil, že je třikrát lepší než náš kapitán Amanatidis, nebo Mario Gomes z Bayernu Mnichov. Řekl bych, že to, co se o něm vyprávělo, mu ublížilo,“ zmiňuje Fenin.

Leony Kweuke po jedné z neproměněných šancíFoto Pavel Mazáč (Sport)

Na úroveň bundesligy totiž Kweuke nebyl připraven. „Někdy se mi zdálo, že nestíhá po stránce techniky. Když byl v těsném prostoru, měl problém se z něj dostat,“ svěřuje se Fenin, který s ním po boku i několik zápasů odkopal.

Český reprezentant však umí najít i kladné stránky herního projevu kamerunského forvarda.

„Sice na první pohled působí nemotorně, taková samá noha, samá ruka, ovšem je obrovsky silný a přitom rychlý. Když přišel na plac, hru rozhýbal, stejně jako to dělá ve Spartě. Pro ni je to podle mě hráč k nezaplacení. Je průbojný a nepříjemný pro obránce,“ míní někdejší parťák kamerunského útočníka.

V Německu se Kweuke neprosadil. Ve Frankfurtu vydržel jen půl roku, odehrál za něj pouze šest zápasů, ve dvou z nich naskočil od úvodního hvizdu. Pak se přesunul do druholigového Cottbusu, jenže ani tam se nastálo neprosadil do základní sestavy. Po sezoně se pakoval a letos v létě se objevil na Letné.

Jenže tam se nezapsal dobře. V polovině srpna dostal šanci v základní sestavě 4. předkola Ligy mistrů v domácím klání proti Žilině (0:2) a spálil obrovskou tutovku. V úvodu střetnutí šel sám na brankáře, měl spoustu času, jenže zakončil přímo do gólmana. Sparta zápas prohrála a nezvládla ani odvetu.

Přesto se pomalu ukazuje, že Kweuke, jehož snem je zahrát si jednou Premier League v dresu Manchesteru United, není do počtu. Umí být nebezpečný, umí dostat soupeře pod tlak.

Čiší z něj sebevědomí. Ovšem mimo trávník je skromný. Moc o něm nevíte. „Byl dost tichý a nemluvný,“ vzpomíná si Fenin. „Nejsem velký řečník,“ přiznává se také Kweuke, který mluví hlavně francouzsky.

Góly však překlad nepotřebují. Pokud Kweuke přidá další, může mít Sparta po Bony Wilfriedovi další africkou hvězdu.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud