Petr Adam
8. května 2014 • 16:17

Němci staví tým pro zlato: i s teenagery bez startu za áčko

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doma zůstane třeba ostřílený kanonýr Mario Gomez, ale dostalo se na mladíka, který v této sezoně teprve poprvé okusil bundesligu. Předvídatelná nominace? To v případě Joachima Löwa nehrozí. Trenér Německa oznámil třicetičlenný širší seznam vyvolených pro mistrovství světa a nebál se do něj zahrnout i talentované fotbalisty, kteří nemají za reprezentační áčko ani jeden start.



Nebojí se riskovat. Už v roce 2010 vzal Löw na šampionát do Jižní Afriky nejmladší tým za posledních 76 let a zpátky si přivezl bronz. A Němci chtějí znovu ukázat, že s pestře sestaveným mužstvem jsou schopni znovu atakovat nejvyšší příčky. Třeba i zlato. „Při sestavování kádru je důležitý ten správný mix zkušenosti, bezstarostnosti a čerstvosti," vysvětlil Löw.

Proto se dostalo na dva teenagery ze Schalke, kteří si za áčko nikdy předtím nezahráli. Osmnáctiletý Max Meyer v klubu převzal dres číslo sedm po slavném útočníkovi Raúlovi a zatím určitě nedělá ostudu. Během sezony předvedl několik úžasných výkonů, naskočil do Ligy mistrů a snažila se ho přetáhnout Chelsea. Meyer, kterého srovnávají s Mario Götzem či Lionelem Messim však prodloužil smlouvu v Schalke do roku 2018.

Také Leon Goretzka prožívá neuvěřitelný vzestup. Devatenáctiletý záložník hrál ještě v minulé sezoně druhou bundesligu za Bochum, pak přišel přestup do Schalke a nyní se může těšit na mistrovství světa. Nezní to jako pohádka?

Ale do týmu se dostal také veterán Miroslav Klose, který se v Laziu zrovna zotavil ze zranění zad. Pokud by se na turnaj dostal a dal na něm jeden gól, vyrovnal by se nejlepšímu střelci v historii MS Ronaldovi. Právě kvůli skvělé bilanci z předchozích šampionátů Löw na Kloseho nezapomněl. „Miro má na velkých turnajích pokaždé špičkovou formu. Přestože byl zraněný, jsem přesvědčený, že může týmu pomoci,“ vysvětlil Löw.

Příští týden svůj tým zúží na 25 nebo 26 jmen a před závěrečným soustředěním v Itálii oznámí 21. května konečný seznam se 23 hráči, se kterými vyrazí do Brazílie.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud