Jonáš Bartoš
19. června 2016 • 19:18

Darida se chystá na zálohu bez Rosického: Věřím, že kouč najde řešení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Kapitán už bude stát maximálně na střídačce oblečený v teplákové soupravě. Nahradit Tomáše Rosického, to bude klíčový úkol pro celý český kolektiv. Dobře si to uvědomuje i Vladimír Darida. Právě na záložníkovi německé Herthy nejspíš bude, aby největší týmovou osobnost do velké míry zastoupil. „Musíme se s tím poprat, ale věřím, že to zvládneme,“ říká Vladimír Darida.



Aktéři mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině si to dobře pamatují. Také před čtyřmi lety tým řešil, jak zastoupit zraněného kapitána. Tomáš Rosický odehrál pouze zápas a půl, na aktuálním evropském šampionátu vydržel o jeden poločas víc.

„Bohužel je to ztráta, škoda. Ale musíme se s tím poprat, věřím, že to zvládneme a dotáhneme to do vítězného konce,“ doufá Vladimír Darida . „Jsou tu další kluci, kteří čekají na šanci, ti se jí musí chopit a ukázat, že to taky mají v sobě,“ dodává záložník.

Jak zacelit díru po zraněném klíčovém muži v sestavě? „Nahradit Tomáše kus za kus je samozřejmě těžké, ale věřím, že trenér nějaké řešení najde. Zapracuje hráče a zvládneme to,“ věří Darida.

Darida: Rosický nám dal návod, jak bojovat na 110 %
Video se připravuje ...

Spolupráci s Rosickým ve středu zálohy si nemůže vynachválit. „Tomáš je typ hráče, se kterým se super kombinuje. Asi mi tam bude trošku chybět, ale věřím, že jako mančaft to zvládneme a budeme bojovat i pro něj, abychom se dostali co nejdál.“

Pětadvacetiletý záložník hrál v současném systému české reprezentace pod Tomášem Rosickým, uprostřed pole je doplňoval Jaroslav Plašil . V jedné z možných variant sestav na Turecko figuruje i plán, že se Darida posune na pozici podhrotového hráče. Tedy pozici, která je po ztrátě kapitána třeba zaplnit. „Občas na podobné pozici (v Herthě) hraju, takže ano, věřil bych si. Uvidíme, je to na trenérovi, jak se rozhodne a kam mě pošle,“ říká Darida.

Rosický se v duelu s Chorvatskem vydal ze všech sil. Jak sám přiznal, šel do maximální zátěže i za cenu zdravotního rizika. K tomu bohužel došlo, český kapitán si poranil stehenní sval a turnaj pro něj skončil. Stejně jako před čtyřmi lety v Polsku, kde Rosický vypadl o poločase duelu s Řeckem. „Bojovali jsme jako mančaft a i za něj, abychom něco dokázali, abychom to zvládli jako tým,“ vzpomíná Darida na tehdejší postup do čtvrtfinále.

Videoblog z Tours: Je Plašil pro tým prospěšný, nebo ne?
Video se připravuje ...

Tentokrát duel s Chorvatskem Rosický dohrál, ale jeho závěr kvůli zranění s velkým sebezapřením. Přesto, že na konci už na hřišti pouze chodil, velkou měrou se podílel na senzačním obratu. „Ukázal nám, že i hráč jeho formátu dokáže bojovat až za hranici svých možností a je to pro nás návod, abychom si to všichni vzali k srdci a bojovali taky tak,“ oceňuje Darida.

Ten by se teď měl posunout v týmové hierarchii o stupeň výš. V národním dresu už odehrál 38 zápasů, za sebou má povedenou sezonu v bundeslize. Kdo jiný, když ne on. Právě na Daridovi bude hodně záležet, aby Čechům duel s Tureckem vyšel a podařilo se jim postoupit ze skupiny.

Co absence Rosického na hřišti ještě obnáší? „Asi nejvíc jsou po něm slyšet stopeři a my ve střední záloze, musíme hodně mluvit, musíme to vzít na sebe a povzbuzovat ostatní kluky,“ uvědomuje si Darida. „Cítíme se spíš odhodlaní. Máme s Turky z posledních zápasů jednu výhru a jednu prohru, tak uvidíme. Ale hrát v kvalifikaci, kde je spoustu zápasů, je něco jiného než na EURO, kdy máme jeden zápas o postup ze skupiny. Bude to boj. A doufám, že v náš prospěch,“ věří Darida.

Kompletní servis k EURO sledujte ZDE>>>

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 3 2 1 0 5:3 7
2. Španělsko 3 2 0 1 5:2 6
3. Turecko 3 1 0 2 2:4 3
4. Česko 3 0 1 2 2:5 1

Postupový klíč na EURO: Co rozhoduje o pořadí ve skupině? Čtěte ZDE »

Lékař Zeman: Rosického léčba potrvá tři až šest týdnů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud