12. října 2015 • 20:12

Vrba pošle do brány Čecha. Ten ulovil foto s Van der Sarem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Petr Čech se poprvé od předloňského finále Evropské ligy vrátil do Amsterdam Areny. Ještě v dresu Chelsea tehdy v nizozemské metropoli získal vítěznou trofej po triumfu nad Benficou Lisabon 2:1 a věří, že úspěšného výsledku dosáhne i s fotbalovou reprezentací v úterním závěrečném utkání kvalifikace mistrovství Evropy proti domácím "Oranjes".



"Vzpomněl jsem si na to po cestě do arény, že poslední zápas, který jsem tu odehrál, bylo finále Evropské ligy, navíc vítězné. Navíc jsem potkal u vchodu do budovy Edwina van der Sara. Rád jsem ho viděl, to bylo další milé překvapení," pochvaloval si Čech dnešní setkání s brankářskou legendou a nizozemským rekordmanem v počtu reprezentačních startů. "Doufám, že třetí milé překvapení bude zítra ten zápas, abychom ho zvládli," dodal Čech na tiskové konferenci před utkáním.

Přestože reprezentanti už mají postup na Euro od září jistý, podle Čecha v úterý rozhodně nechtějí prohrát. Motivuje je i to, že stále mohou skončit první ve skupině, když zvítězí a Island nevyhraje v Turecku. "Chtěli bychom zakončit tu kvalifikaci co nejlepším výsledkem. Neznám nikoho, kdo by hrál fotbal a nechtěl vyhrát. Máme možnost skončit první ve skupině a pokusíme se, aby to vyšlo," uvedl Čech.

Překvapilo ho, že Nizozemsko je před závěrečným zápasem skupiny s Českem až na čtvrtém místě, a pokud Turecko neprohraje s Islandem, nebude mu stačit ani výhra. "Počítal jsem, že tým s takovou fotbalovou tradicí potvrdí roli favorita ve skupině a bude patřit k těm, kteří na mistrovství Evropy chybět nebudou," podotkl gólman Arsenalu.

V sobotním utkání s Tureckem místo Čecha dostal přednost Tomáš Vaclík, v Amsterodamu už ale bude chytat brankářská jednička. "Byli jsme domluveni, že jeden zápas odehraji já a jeden Tomáš. Bylo na trenérovi, v jakém pořadí. Vybral to takhle, což musíme respektovat," konstatoval Čech.

S Nizozemskem odchytal v dospělé reprezentaci šest utkání a má kladnou bilanci tří výher, dvou proher a jedné remízy. "Kdybych měl vybrat dva zápasy, tak by to samozřejmě bylo utkání v Portugalsku na mistrovství Evropy v roce 2004. To byl vynikající zápas," připomněl výhru 3:2 po památném obratu. "A druhý zápas asi vítězství 3:1 v domácím prostředí, když jsme potvrzovali postup z kvalifikace. Pak se nám ale taky podařilo tady prohrát 0:2 a takovému výsledku se chceme vyhnout," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud