7. října 2016 • 20:00

Paráda! Lvíčata zničila Moldavsko 4:1 a slaví postup na EURO

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tam! Fotbalisté české reprezentace do 21 let porazili ve Znojmě Moldavsko 4:1 a díky prohře Belgie na půdě Černé Hory si tím zajistili přímý postup na EURO 2017 do Polska. Jasnou výhru nad Moldavskem řídil dvěma góly Jakub Jankto, jednou se pak trefili Lukáš Juliš a Václav Černý.



O vítězství nad Moldavskem rozhodl dvěma góly Jakub Jankto, po jednom přidali Lukáš Juliš s Václavem Černým. Za hosty v závěru snížil Eugeniu Rebenja. Belgie v Nikšiči promarnila šance na postup už v prvním poločase, ve kterém inkasovala všechny tři góly.

"Je pravda, že v začátku kvalifikace to naše vnímání nebylo takové, že máme na postup. Ale postupem času se tým tvořil, byli tam mladí hráči, co mají ambici, ale co je nejdůležitější, tak se vytvořil tým a je tam velmi dobré klima," řekl Lavička. "I když jsme před měsícem prohráli v Belgii, tak jsme věděli, že naše cesta do Polska nekončí, a jsem rád, že se to ve Znojmě potvrdilo," dodal.

Češi nastoupili bez nejlepšího střelce celé kvalifikace Patrika Schicka, který byl povolán do seniorského týmu, chyběl také zraněný kapitán Aleš Čermák. Češi i bez dvou opor měli od začátku velkou převahu, dostávali se i do šancí, ale dlouho se nedokázali prosadit.

Lavička: Výpadku světel jsem se bál už při rozcvičení
Video se připravuje ...

"Až dosud byli našimi nosnými hráči a podíleli se na gólech a přihrávkách. Čermák svojí chytrostí nebo Schick, který je nejlepším střelcem celé kvalifikace. Takže možná kdyby tam byli...," uvedl Lavička. "Ale herní styl jsme nezměnili, nicméně to proměňování, tam si kluci dávali načas," přidal.

Po teči jednoho z obránců skončil míč na břevně, sám před gólmanem selhal Juliš, zatímco Barák hned dvakrát v ideální pozici ani netrefil branku. Střelecké trápení ukončil až v nastavení úvodního dějství Jankto, který se trefil z voleje po Havlově přiťuknutí.

Stejný průběh měl zápas i po pauze a v 67. minutě přidal druhou branku Juliš. Střeleckou pozici mu připravil Jankto, který navíc o chvíli později zaznamenal svůj druhý gól v utkání. Na konečných 4:0 pak v 77. minutě upravil po individuální akci Černý. "Myslím, že soupeře zlomila druhá branka. Je ale možná trochu paradoxní, že ve druhém poločase jsme tolik šancí neměli, ale naše efektivita byla vyšší," prohlásil Lavička.

Jankto: Dva góly mi snad pomůžou i v klubu, akorát v Udinese zrovna skončil trenér
Video se připravuje ...

Jankto v samotném závěru sahal po hattricku, ale s oběma jeho střelami si poradil brankář Mitsu a z následného protiútoku zaznamenal čestný úspěch hostů Rebenja. Inkasovaný gól byl tak spolu s výpadkem světel, kvůli kterému byl zápas před koncem asi na deset minut přerušen, jedinou kaňkou na povedeném vystoupení českého celku.

Lavičkův výběr zakončil skupinu se ziskem 23 bodů a s bilancí sedmi vítězství, dvou remíz a jediné prohry. Jedinou porážku zaznamenal právě s Belgií a zkomplikoval si tím šance na postup, ale nakonec litovat nemusel. Naopak Belgičané se teď na turnaj do Polska dostanou pouze přes baráž, kam zamíří čtyři nejlepší celky z druhých míst.

Kvalifikace ME 2017 fotbalistů do 21 let - skupina 1:

ČR - Moldavsko 4:1 (1:0)
Malta - Lotyšsko 1:0 (0:0)
Černá Hora - Belgie 3:0 (3:0)

Trávník: V Černé Hoře se nehraje lehce, věřili jsme v její pomoc
Video se připravuje ...

Černý: Proč bychom hráli vzduchem, když nám to jde po zemi?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud