Jan Vacek
29. února 2016 • 12:34

Ze „záplaty“ je opora Sparty. Mareček hraje na svém postu a září

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Spartě kroutí po návratu ze zahraničí už třetí sezonu. Až nyní se ale může záložník Lukáš Mareček (25) cítit opravdu komfortně. Konečně pravidelně nastupuje v základní sestavě, v níž by neměl chybět ani dnes proti Dukle (18.00, přímý přenos na iSport.cz). A aby toho nebylo málo, ve čtvrtek svým gólem nasměroval Letenské k postupu do osmifinále Evropské ligy.



Vrhl se po hlavě do pokutového území a levačkou praštil do centrovaného balonu od Ondřeje Zahustela. Trefil neomylně pravý kout branky Krasnodaru. Gól! Lukáš Mareček svým prvním v sezoně výrazně přiblížil Spartu postupu a zároveň podtrhl vzestup, jaký od zimní přestávky prodělal.

„Gól chci dát v každém zápase, ale v životě by mě nenapadlo, že se mi to povede. Chci ho věnovat dcerce, která měla nedávno narozeniny,“ soukal ze sebe v emocích po zápase.

Kromě obrovské radosti z výhry a pokračujícího tažení v Evropě musel Mareček cítit i velkou satisfakci. A není se čemu divit. Své první roky ve Spartě si po příchodu v létě 2013 určitě představoval jinak. „Jsem tu proto, abych týmu pomohl k dobrým výsledkům. Chci hrát a být úspěšný,“ vykládal po svém přestupu z Anderlechtu.

Realita ale psala úplně jiný příběh. V první sezoně odehrál v lize pouze pět celých zápasů, povětšinou střídal nebo zápasy sledoval jen jako náhradník. V dalším ročníku sice jeho vytíženost stoupla, ve druhé polovině sezony ho ale tehdejší kouč Vítězslav Lavička začal stále častěji stavět na pozici krajního obránce. Ať už vpravo, či vlevo, Mareček fungoval jako taková záplata.

Lazio? Možná využijeme Nedvěda, říká Ščasný. Bičík si dá pozor na Kloseho
Video se připravuje ...

Na netradičním postu se bývalý juniorský reprezentant trápil, byť svou práci dokázal zastat obstojně. Často musel čelit i zlobě ze strany fanoušků, mezi jejichž oblíbence se nikdy nezařadil. Když loni na jaře Lavičku nahradil Zdeněk Ščasný, těšil se rodák z Ivančic, že se vrátí na své oblíbené místo do středu pole. Ale nebylo mu přáno, i nový kouč Marečka během podzimu využíval převážně na kraji zadní řady.

Vysvobození přinesla až letošní zimní příprava. A skvělá forma, do které sparťanský záložník vyrostl. Na herním soustředění ve španělském Jerezu patřil k nejlepším. „Lukáš pracoval a vypadal celou zimní přípravu výborně. A já jsem se netajil tím, že vypadá líp než Lukáš Vácha, dal jsem mu to i najevo tím, že nastupoval od začátku,“ potvrdil trenér Zdeněk Ščasný.

I proto má sympatický záložník na jaře místo v elitní jedenáctce Sparty jisté. A co víc, stabilně kvalitními výkony se zařadil mezi její důležité opory. Po veškerém martyriu je to sladká odměna.

Radost sparťanských fotbalistů cestou z vítězného utkání na hřišti Krasnodaru
Radost sparťanských fotbalistů cestou z vítězného utkání na hřišti Krasnodaru

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud