Karel Häring
4. února 2016 • 22:00

Vzdálená Anglie. Pouze DEVĚT hráčů šlo do Premier League z Česka

Vstoupit do diskuse
0
  • Karel Poborský, Marek Matějovský i Milan Baroš přestoupili do Premier League rovnou z české ligyKarel Poborský, Marek Matějovský i Milan Baroš přestoupili do Premier League rovnou z české ligyFOTO: Koláž iSport.cz

    Když Jiří Skalák přestoupil na poslední chvíli do Brightonu, leckdo se ušklíbl. Proč jde jen do druhé ligy? Jenže aktuálně je to pro hráče české nejvyšší soutěže směrem k Anglii strop. Premier League? Takový přímý přesun je už několik let nereálný. Podívejte se na devítku hráčů, kteří v minulosti z Česka přímo do Premier League zamířili.

  • Luděk Mikloško

    Baník Ostrava –> West Ham Utd. (1990)

    V době přestupu: 29 let
    V Anglii: 12 sezon

    Luděk Mikloško Luděk MikloškoFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Do West Hamu přišel v únoru 1990, údajně za 300 tisíc liber. Postupem času se stal pro „Kladiváře“ legendou, odchytal přes tři stovky zápasů v ligových soutěžích, závěr kariéry strávil v jiném londýnském klubu, Queens Park Rangers.

  • Jan Stejskal

    Sparta –> Queens Park Rangers (1990)

    V době přestupu: 28 let
    V Anglii: 4 sezony

    Jan Stejskal Jan StejskalFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Do Queen‘s Park Rangers přišel po mistrovství světa 1990 a vydobyl si dobré postavení. Když v létě 1992 startovala Premier League, patřil k pouhým třinácti cizincům, kteří nastoupili v úvodním kole! Londýnský klub opustil v roce 1994. A zamířil do Slavie.

  • Pavel Srníček

    Baník Ostrava –> Newcastle Utd. (1993)

    V době přestupu: 22 let
    V Anglii: 11,5 sezony

    Pavel Srníček Pavel SrníčekFoto Reuters

    V Baníku nahradil Luďka Mikloška a brzy jej následoval do Anglie. V Newcastlu prožíval s týmem velmi úspěšnou éru. Později prošel i Sheffieldem Wednesday, West Hamem a Porstmouthem. Po jeho předčasném úmrtí mu celá Anglie vzdala hold.

  • Karel Poborský

    Slavia –> Manchester Utd. (1996)

    V době přestupu: 24 let
    V Anglii: 1,5 sezony

    Karel Poborský Karel PoborskýFoto Profimedia.cz

    Skvělé výkony na EURO 1996 v Anglii mu vynesly jedno z nejlukrativnějšího angažmá pro české fotbalisty v historii. Ale v konkurenci Davida Beckhama a dalších to měl hodně složité, i proto v polovině druhé sezony přestoupil do Benfiky.

  • Milan Baroš

    Baník Ostrava –> Liverpool (2001)

    V době přestupu: 20 let
    V Anglii: 5,5 sezon

    Milan Baroš Milan BarošFoto Ian Hodgson

    Přišel jako velký talent, půl roku si ale zvykal na prostředí. Postupně se propracoval do základu, v ročníku 2004/2005 nastřílel 9 gólů a vyhrál Ligu mistrů. Po odchodu (2005) prošel ještě Aston Villou a přes Lyon se vrátil na hostování do Portsmouthu.

  • Radek Černý

    Slavia –> Tottenham (2005)

    V době přestupu: 31 let
    V Anglii: 8,5 sezon

    Radek Černý Radek ČernýFoto Archív deníku Sport

    Přestupu pomohl fakt, že společnost ENIC vlastnila oba kluby, ovšem Tottenham nikdy nelitoval. V Černém našli spolehlivou, profesionální dvojku. A po přestupu do QPR (2008) si zachytal mnohem víc. Krásně prodloužená kariéra.

  • Martin Latka

    Slavia –> Birmingham City (2006)

    V době přestupu: 21 let
    V Anglii: půl sezony

    Martin Latka Martin LatkaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Do Premier League zavítal (na hostování) v lednu 2006. Hned pár dní po příjezdu do druhého největšího města Anglie si odbyl debut na Liverpoolu (1:1), poté však už přidal jen pět ligových startů a jeden pohárový. V létě se vrátil do Slavie.

  • Marek Matějovský

    Ml. Boleslav –> Reading (2007)

    V době přestupu: 26 let
    V Anglii: 2,5 sezony

    Marek Matějovský Marek MatějovskýFoto Profimedia.cz

    Pro Mladou Boleslav to byl první velký transfer směrem do ciziny. V Readingu se brzy po lednovém příchodu prosadil do základu a v březnu 2008 vstřelil na půdě Liverpoolu nádherný gól. Ani on nedokázal zabránit sestupu, v létě 2010 posílil Spartu.

  • Marcel Gecov

    Liberec –> Fulham (2011)

    V době přestupu: 23 let
    V Anglii: 1 sezona

    Marcel Gecov Marcel GecovFoto Profimedia.cz

    Na Craven Cottage přišel po EURO „21“, nicméně místo v sestavě si nevybojoval, v Premier League odehrál jen sedm minut (2 zápasy), dvakrát naskočil do Evropské ligy, jednou do poháru. Po roce odešel z Fulhamu do belgického Gentu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud