28. května 2007 • 00:00

Poborský otevřel akademii

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před posledním zápasem své úspěšné kariéry otevřel Karel Poborský fotbalovou akademii, která ponese jeho jméno. Provozovat ji bude Dynamo České Budějovice.



Před posledním zápasem své úspěšné kariéry otevřel Karel Poborský fotbalovou akademii, která ponese jeho jméno. Provozovat ji bude Dynamo České Budějovice, kde je bývalý záložník Manchesteru United, Benfiky Lisabon či Lazia Řím už nějaký čas předsedou představenstva. V dresu jihočeského klubu se dnes Poborský v 35 letech rozloučí v posledním ligovém utkání proti Slavii s aktivní kariérou. "Já končím a dá se říci, že začnu předávat zkušenosti. Jsem rád, že vyšlo takové spojení," řekl rekordman v počtu reprezentačních startů na dnešním oficiálním představení Fotbalové akademie E-ON Karla Poborského. "Projekt umožní posunout naši mládež výše, troufám si tvrdit, že ji pomůže vlastně zprofesionalizovat. Počítám, že akademie bude plodná a bude nám vychovávat hráče pro první mužstvo," uvedl Poborský. Smlouva s energetickou společností E-ON zní na tři roky. "Můžeme uvažovat o jejím prodloužení," řekl předseda představenstva firmy Michael Fehn. Akademie bude mít sídlo v areálu Složiště. Určena je pro fotbalisty od 14 do 19 let. "Podmínkou bude členství v klubu, důležitým kritériem budou dobré studijní výsledky. Předpokládáme, že hráči budou postupovat v žebříčku a na konci bude profesionální smlouva," uvedl šéf centra Petr Skála. V akademii by podle něj měla být padesátka fotbalistů. "Momentálně máme vyhlédnuty téměř všechny reprezentanty do 14 a 15 let, kteří u nás hrají. Máme na čem stavět. Reprezentace není podmínkou, ale když tam někdo je, tak zařazen bude," prohlásil Skála. Areál Složiště má čtyři travnatá hřiště, jedno s umělou trávou, halu, šatny s regenerací, saunou a vířivkou. "Výhledově máme v plánu postavit ubytovnu, chceme vybudovat další travnatou plochu. Předpokládám, že v budoucnu se tam přesune i první mužstvo a na městském stadionu bude hrát jen mistrovské zápasy," řekl Poborský. Otevření akademie mu udělalo velkou radost. "Vzpomínám si, jaké to bylo, když mi bylo čtrnáct. Všichni jsme byli v jedné budově a věci si nosili domů. Hráli po všech hřištích v Českých Budějovicích, z poloviny škvárových. Podmínky nebyly jednoduché. Proto jsem hodně stál o to, aby něco takového vzniklo," uvedl Poborský. V akademii podle něj nepůjde o počet hráčů, ale o jejich kvality. "Cílem je vychovat si hráče pro první mužstvo z vlastních zdrojů," řekl Poborský. Dodal, že v Českých Budějovicích začnou i s ženským fotbalem. "Ozvalo se nám kolem čtyřiceti uchazeček," uvedl Poborský.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud