13. listopadu 2013 • 13:09

Fotbal nevěří fanouškům. Ale jednat s nimi špatně je nezdravé, míní politolog

Autor: tbl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kluby a fanoušci. Dvě nedílné strany fotbalu, mezi nimiž se pomalu zvyšuje nedůvěra. Vzájemný dialog proto podporuje hnutí Football Supporters Europe, které stojí mimo jiné za projektem fanouškovských ambasád.



Právě o fenoménu fanambasád promluví politolog Petr Kupka na otevřené konferenci Sport a bezpečnost. Ta se koná ve čtvrtek od 10 hodin v prostorách pražského CEVRO Institutu, pořádá ji společnost Sport Management Think Tank a deník Sport je jejím mediálním partnerem.

Kontroly, zákazy, příkazy. Evropští fotbaloví fandové jsou dnes často už od příchodu na stadion pořadateli a policisty omezováni bez toho, aby mohli dění kolem sebe jakkoli ovlivnit. Řešení velkého problému moderního fotbalu vidí politolog a člen české fanambasády Petr Kupka v dialogu a projektech organizovaných samotnými fanoušky.

Kluby i národní asociace prý usilují jen o maximální prodej lístků a tím pro ně péče o příznivce končí. Pak už se jen snaží zabránit, aby na zápase působili rušivě.

„Fanoušci jsou ale nedílnou součástí fotbalu, vyplatí se s nimi mluvit,“ myslí si Kupka. „Nedůvěra je nezdravá. Pokud se s fandy jedná jako s problematickými články, akce vyvolává reakci,“ varuje.

Fanouškovské ambasády fungují na klubové i národní úrovni a ožívají například před reprezentačními utkáními v zahraničí. Hostujícím fandům dokáží před zápasem přímo na místě poskytnout informace, kam se obrátit v případě problémů, a jak se zorientovat ve městě.

Na stadionech pak fungují svým způsobem jako antikonfliktní týmy a vytváří spojnici mezi fandy a pořadateli. Mohou tak například pomáhat při potenciálních problémech při vstupu, v průběhu zápasu samotného pak řeší případné spory mezi pořadateli a fanoušky.

„Vyjednáváme třeba, zda je možné na stadionu povolit určité druhy choreografie. Asistovali jsme i u zrychleného soudního řízení s naším fanouškem v Itálii,“ popisuje Kupka činnost české fanambasády, která funguje už od roku 2004 pod vedením koordinátorky Barbory Jindrové.

Konference Sport a bezpečnost se koná ve čtvrtek 14. listopadu v pražském CEVRO Institutu.

Kotel plzeňských fanoušků začal v utkání se Slavií fandit až ve druhém poločase
Kotel plzeňských fanoušků začal v utkání se Slavií fandit až ve druhém poločase

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud