6. října 2014 • 19:14

Střelce Kollera zdeptal robotický brankář: Platí na něj jen šibenice!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snem každého fotbalového trenéra je mít dokonalého brankáře, který chytí jakoukoli střelu. Alespoň symbolicky by jim přání mohl vyplnit RoboKeeper. Robotického gólmana, řízeného dvěma kamerami, si dnes v Praze vyzkoušel i nejlepší střelec v historii české reprezentace Jan Koller. A těžce pohořel.



"Je to ohromně těžké, překonal jsem ho jednou z třiceti pokusů," řekl Koller novinářům. "Platí na něj jenom střela do šibenice, jinak chytne všechno," dodal bývalý útočník Sparty, Lokerenu, Anderlechtu, Dortmundu či Monaka, kde po ukončení kariéry trénuje "céčko" knížecího klubu.

Spolu s Kollerem si robotického brankáře vyzkoušel také mistr Evropy z roku 1976 Antonín Panenka. Ani on však neuspěl, dokonce ani se svým slavným "vršovickým dloubákem". "Překvapilo mě, že (RoboKeeper) je tak rychlý. Vypadá jako obyčejná kovová deska, ale je vidět, že technika je vychytaná a dokáže se proto rychle přemístit," řekl Koller.

Střelce Kollera zdeptal robotický brankář: Platí na něj jen šibenice!
Video se připravuje ...

Očima RoboKeepera, na kterého si v minulosti zastřílel i hvězdný Lionel Messi z Barcelony, jsou dvě kamery s rychlostí 90 snímků za vteřinu. Na základě jejich obrazu počítač vykalkuluje dráhu letu míče a o zbytek se postará motor, který má podle webu výrobce větší zrychlení než vozy formule 1.

Zatím jde především o pouťovou atrakci, Koller si však dokáže představit, že RoboKeeper by našel využití i při tréninku. "Třeba jako doplňková jednotka při nácviku penalt," uvedl bývalý útočník, ale s úsměvem dodal, že by se musela snížit obtížnost. Jinak by byl trénink s neprůstřelným brankářem spíš demoralizující. "Je tam sedm stupňů a na nějaký nižší by to šlo," prohlásil Koller.

Na brankáře „robota“ si Jan Koller nepřišel
Na brankáře „robota“ si Jan Koller nepřišel

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud