Stanislav Hrabě
25. května 2015 • 15:27

Brankář vítězů Poháru Josefa Masopusta Stejskal umí penalty i kopat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvakrát hotelová škola Bohemia Chrudim získala Pohár Josefa Masopusta, dvakrát za to nejvíc vděčí brankáři Janu Stejskalovi. Loni po remízovém finále proti zemědělské škole z pražského Jarova lapil střelcům soupeře v penaltovém rozstřelu tři pokusy, letos proti stejnému týmu sice pouze jeden, ale k triumfu přispěl prvním proměněným kopem.



Blíží se konec finále letošního ročníku soutěže středoškolských výběrů o Pohár Josefa Masopusta, žádný gól dosud nepadl, zápas spěje k penaltovému rozstřelu. Chrudimský tým získává na sebevědomí, zato hráči Jarova se stále víc ošívají.

Vědí proč. V brance východočeského týmu totiž stojí Jan Stejskal. Brankář zvučného jména, jenž chytil v loňském finále tři penalty. „Ředitel naší nás uklidňoval, že penalty umíme,“ prozrazuje pohodu v týmu. „Měl pravdu,“ dodává Stejskal.

První jdou Chrudimští, míč si staví brankář a bezpečně proměňuje. „Ostatní se moc nehrnuli, tak jsem šel já. Věřil jsem si,“ netají. Nešlo o experiment či zoufalý čin. „Po tréninku je nacvičuju, do prázdné branky,“ přiznává. „A už jsem si to vyzkoušel v krajském finále,“ upozorňuje na předchozí zdar. Strategie penaltového rozstřelu je vyzkoušená: první pokus má být stoprocentně jistý. „Vždyť tak jo,“ směje se Stejskal.

Pak se stavěl už jen na čáru. Ostré střely soupeře létaly okolo něj do sítě, jednou však uspěl. „Vybral jsem si stranu a skočil,“ popisuje vydařený zákrok. Ovšem jediný. Proti loňskému galapředstavení, kdy lapil tři, nic moc. „Není to málo, když to stačí,“ připomíná, že jeho spoluhráči se ani jednou nemýlili. Chrudim vyhrála 5:4.

Nadějný brankář, syn futsalového reprezentanta, se v českém fotbale stále víc prosazuje. Letos ho získal nejslavnější klub regionu Hradec Králové. „Chodím na tréninky s áčkem,“ chlubí se osmnáctiletý mladiček.

Ví, že v kádru je silná konkurence, jednička Tomáš Koubek se chystá na evropský šampionát do 21 let. Zájem je o něj veliký. „Když odejde, moje pozice se zlepší,“ uvědomuje si Stejskal. A fakt, že Hradec králové sestoupil do druhé nejvyšší soutěže, mu dobrou náladu nepokazí. „Za rok se zase vyškubeme nahoru,“ slibuje.

Jméno Jan Stejskal má mezi českými brankáři velký zvuk. A chrudimský mladík je jeho hodnotným držitelem. „Hned jsem na srazu osmnáctek panu Stejskalovi hlásil, že mu ostudu nedělám,“ přibližuje setkání s účastníkem mistrovství světa 1990, jenž má v této kategorii výchovu následovníků na starosti.



Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud