Stanislav Hrabě
20. června 2015 • 16:02

Dukla se jede podívat na Americký pohár, Kozel ladil taktiku ve vlaku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Soutěže pro děti, prodej suvenýrů, proslovy představitelů města. Polský klub Polonia Bytom slaví 95. výročí založení a především 50 let od největšího mezinárodního úspěchu, jímž byl zisk Amerického poháru. Nejvzácnějším hostem bude na oslavách Dukla Praha, klub, jemuž zámořskou trofej uzmula a vystavila si ji do síně slávy jako nejvzácnější trofej.



„Žije tím celé město i okolí,“ prozrazuje Bohumil Paukner, bratr majoritního vlastníka pražského klubu Petra. Oba sourozenci na česko-polském propojení padesátileté slávy největší měrou podíleli. „Bytom leží v uhelné pánvi a po útlumovém programu těžby už není v takové kondici, jako v 60. letech,“ přibližuje starosti polského klubu. „Letos postoupil do polské 3. ligy,“ poukazuje na jeho současnou kvalitu s tím, že mistrovské tituly z let 1954 a 1962 jsou skutečně jen vzpomínkou.

Příjezd prvoligové Dukly Praha a připomenutí krásných časů je pro Polonii Bytom o to příjemnější. „Bude to velká sláva,“ zdůrazňuje Bohumilk Paukner. Podle scénáře bude Americký pohár, který Dukla získala čtyřikrát po sobě, ale v posledním ročníku v roce 1965 podlehla ve finále polskému soupeři, vystaven na hřišti. „Jen aby nepršelo, aby se jim slavnost nepokazila,“ hledí k nebi Paukner.

Z bývalých dukelských hráčů si na něj přijeli sáhnout Josef Vacenovský a Jan Brumovský. „Byl zájem, aby přijeli i další, ale dva zástupci stačí,“ říká Paukner. Podle scénáře mají českoslovenští internacionálové společně s polskými vrstevníky přivést na hřiště dnešní týmy.

Dukla Praha zařadila tento zápas do rámce přípravy. „Je to sice třetiligový tým, ale nechceme nic podcenit,“ bere utkání vážně trenér Luboš Kozel. Do Bytomi se mužstvo přesunulo vlakem společnosti Leo. „Chceme být důstojnou součástí oslavy,“ říká Kozel.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud