Stanislav Hrabě
3. července 2015 • 20:40

Stoper Novák uzmul po 48 letech skotské bleše Johnstonovi míč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přiblížil se k bronzové soše a posteskl si: „Ty ses mě nazlobil!“ Ivan Novák, bývalý stoper Dukly Praha, se po 48 letech setkal se skotskou hvězdou Jimmy Johnstonem, přezdívaný „blecha“, s ním sváděl ostré souboje v semifinále Poháru mistrů v ročníku 1966/1967. Tehdy se radovali Skotové a postoupili po výsledcích 3:1 a 0:0, Johnstone dával dva góly. Stal se legendou klubu, když v roce 2006 v pouhých 62 letech zemřel, postavili mu před hlavní bránou sochu.



„Tak mu vezmi ten míč!“ pobízel Nováka jeho bývalý spoluhráč a věčný hecíř František „Kendy“ Knebort. Vyzývaný se k soše přiblížil, ale zloba v jeho očích nebyla. Uznával kvality protihráče.

  „Při rozcvičení se zranil „Čára“ Čadek, nahradil ho záklaďák Ján Zlocha a spolu jsme tak sehraní nebyli,“ vysvětloval, jak mohla silná Dukla, která tehdy v žebříčku UEFA držela v pohárových zápasech třetí pozici, tak vysoko podlehnout. Johnstone byl k neudržení. „Lotr, vstřelil nám dva góly,“ přidal se Ján Geleta.   

Celkem pět pamětníků tehdejšího souboje přiletělo do Glasgow: Ján Geleta, Ivan Novák, Josef Nedorost,  František Knebort a Josef Vacenovský. Přivítala je trojice domácích John Clark, John Hughes a John Fallon. „Žijou ještě tři, víc nás není,“ posteskl John Clark, jak čas ubíhá.

Vzpomínek bylo mnoho. „Murdoch ještě žije?“ ptal se na řízného stopera útočník Josef Nedorost. „Žije, ale je hodně nemocný, špatný,“ prozradil John Fallon. Naznačeným pohybem pak odtajnil, že jeho bývalý spoluhráč nemá ke skleničce daleko.

Za dva roky, první zápas se hrál 12. dubna, odveta 26. dubna, tomu bude přesně 50 let, co se bájné týmy střetly. „nevím, kolik se nás toho ještě dožije,“ povzdechl Josef Vacenovský.  




Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud