12. července 2015 • 04:55

Když příprava není přátelská. Nedohrála Plzeň, Sparta i Slavia

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řadění fanoušků, ostuda s dresy, nebo čerstvě zuřící soupeř a nedohraný zápas. I tak vypadají přípravné zápasy českých týmů v přípravném období nebo exhibiční duely. Naposledy do výčtu nepovedených duelů přibyl zápas Plzně s Dynamem Kyjev, který se nedohrál. Ukrajinský tým už v první půli na pokyn naštvaného trenéra Rebrova odešel do kabin.



Viktoriáni se těšili na finále přípravného soustředění, tvrdili, že v Dynamu Kyjev potkávají nejsilnějšího soupeře a chtěli se vytáhnout. Realita vypadala jinak.

Nejdřív za stavu 0:0 nedal plzeňský Kolář penaltu, o chvíli později byl za protesty vyloučen záložník Ukrajinců Belhanda. Dynamo chtělo pokračovat v utkání v jedenácti hráčích, což ale sudí nedovolil, což rozlítilo kouče kyjevského celku Rebrova a ten nakonec odvolal tým do kabin. V 35. minutě bylo dohráno a Plzeňští si místo generálky mohli jen zatrénovat…

„Z našeho pohledu byla celá situace zaviněná jak zbytečně necitlivým přístupem rozhodčího po správně nařízeném pokutovém kopu, především však zcela neprofesionálním a nekolegiálním přístupem týmu Dynama. Duel měl oficiální status, rozhodčí měl na svůj postup právo,“ uvádí se mimo jiné v prohlášení plzeňského klubu.

Spartě udělali ostudu fanoušci...

V minulosti ale sbíraly průšvihy i české kluby. Třeba Spartě udělali v červenci 2013 v cizině ostudu fanoušci, z jejichž sektoru po hodině hry s Admirou Wacker v rakouském Bad Leonfeldenu vylétl dělbuch a zápas byl za stavu 1:1 předčasně ukončen. Nikomu se nic nestalo, ale dělbuch přistál na hřišti v místě, kde se pohyboval asistent sudího i sparťanský kustod David Matějka.

„Domluvili jsme se, že zápas nebude pokračovat, a to z bezpečnostních důvodů,“ uvedl podle sparta.cz tehdejší vedoucí mužstva Miroslav Baranek. „Podstatné je, že jsou všichni v pořádku. Mrzí nás to,“ dodal bývalý fotbalista. Rakouský svaz poté rozhodl o tom, že Sparta nemůže za trest hrát v Rakousku přípravné zápasy a to do 30. září 2014.

... i vedení

V únoru 2011 si pak udělalo ostudu i vedení Letenských, když do přípravného utkání se Zenitem Petrohrad nasadila Sparta tři hráče omluvené z reprezentace. Aby se na to nepřišlo, Václav Kadlec, Tomáš Pekhart a Manuel Pamič hráli v dresech se špatnými jmenovkami. Jenže smůla, hráče zachytil na snímku redaktor oficiálních stránek ruského klubu a na podvod se kvůli tomu přišlo.

Fanoušci Sparty Praha se v Rakousku předvedli v nejhorším světle
Fanoušci Sparty Praha se v Rakousku předvedli v nejhorším světle

Klub se poté v prohlášení hájil tím, že šlo pouze o záměnu. Zranění Pamičova kolena se prý neukázalo tak vážné, jak se čekalo a nemoc dovolila nastoupit i dvojici Kadlec – Pekhart.

„Vzhledem k tomu, že o startu Vaška i Tomáše se rozhodlo skutečně těsně před výkopem, neměl pro ně realizační tým připraven jejich dresy. Proto oba naskočili do hry v dresech svých spoluhráčů. Všem fanouškům se za nechtěnou mystifikaci omlouváme,“ uvedl tehdy Ondřej Kasík, šéf komunikace ve Spartě Praha.

Drsná oslava fanoušků

Svou kaňku mají na triku i fanoušci Slavie, kteří pokazili slavnostní zápas s Hajdukem Split. Duel ze září 2014 se hrál v bouřlivé atmosféře. Už během duelu fandové chorvatského týmu zapalovali dýmovnice a odpalovali dělbuchy.

Přibližně čtvrt hodiny před koncem utkání se dostali fanoušci Hajduku na hřiště. Ochránci pořádku se je sice snažili zastavit, ale neměli nárok. Po nich vběhli na trávník i slávističtí příznivci a zápas musel být předčasně ukončen.

Klub tehdy tvrdil, že šlo o oslavu fanoušků. Vše se tehdy snažil bagatelizovat i tehdejší trenér Slavie Miroslav Beránek. „První poločas byl delší, druhý poločas byl kratší, tak se to minutáží skoro sešlo. Kulisa utkání byla vynikající,“ snažil se zahrát do autu problém s fanoušky Beránek, kterého citoval server slavistickenoviny.cz.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud