Karel Häring
9. prosince 2015 • 12:55

Dvě Krejčího tváře: Proč to Plzni v lize šlo a v Evropě ne?

Vstoupit do diskuse
0
  • Plzeňský trenér Karel Krejčí s týmem uspěl v lize, ale zaostal v evropských pohárechPlzeňský trenér Karel Krejčí s týmem uspěl v lize, ale zaostal v evropských pohárechFOTO: Koláž iSport.cz

    Zatímco v Synot lize splnil úkol na výbornou a přivedl Viktorii z deváté příčky na první, v Evropské lize, kam mužstvo dostal přes Vojvodinu Novi Sad, nesplnil úkol. Český mistr nepostoupil ze skupiny a pro jaro vypadl z mezinárodního pole. Proč si Plzeň počínala tak rozdílně?

  • PROČ TO V LIZE FUNGOVALO - NEBÁL SE ZMĚN

    Mladý obránce Aleš Matějů se prosazuje do plzeňské sestavy Mladý obránce Aleš Matějů se prosazuje do plzeňské sestavyFoto Michal Beránek Sport

    Když převzal v srpnu tým po Miroslavu Koubkovi, okamžitě vrátil do zálohy Patrika Hrošovského, v útoku vsadil na Michala Ďuriše. Obě změny se mu vyplatily, kuráž však ukázal především začátkem listopadu, když posadil trápícího se Františka Rajtorala a chybujícího kapitána Václava Procházku. V lize od té doby Viktoria nedostala gól. To neznamená, že jsou odepsaní, nicméně dostal zkušené borce pod tlak a vyslal signál i dalším oporám. Důležité rozhodnutí.

  • PROČ TO V LIZE FUNGOVALO - STOPROCENTNÍ PROTI RIVALŮM

    Plzeň se raduje z druhé přesné trefy ve sparťanské síti Plzeň se raduje z druhé přesné trefy ve sparťanské sítiFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Krejčí má pověst muže, který hodně dbá na přípravu a v průběhu podzimu se mu podařilo připravit fungující taktiku na všechny hlavní soky. Viktoria postupně porazila Liberec, Spartu, Mladou Boleslav a vyhrála i v Jablonci. V kombinaci s minimálními ztrátami proti outsiderům (prohrála jen v Brně) dokázala Plzeň smazat pětibodové manko, které v úvodu nabrala. Mimochodem, v tabulce sestavené ze zápasů po Krejčího nástupu (12 kol) je Viktoria první o 8 bodů před Spartou a Boleslaví.

  • PROČ TO V LIZE FUNGOVALO - USTÁL TLAK

    Závěrečná radost plzeňského trenéra Karla Krejčího Závěrečná radost plzeňského trenéra Karla KrejčíhoFoto Michal Beránek (Sport)

    V roli asistenta Pavla Vrby zažil největší úspěchy Viktorie a s nimi i rostoucí tlak a očekávání. Jenže pozice ve stínu hlavního kouče je mnohem snadnější. Teď byl vysunut do první linie, bez předchozích zkušeností z tak velkého angažmá. Zatím to zvládá bez větších potíží, k čemuž pomohly suverénní výsledky v lize. Zpočátku vystupoval nervózněji a mluvil ve frázích, postupně se zlepšil a nebojí se zkritizovat hráče, což poznali David Limberský či František Rajtoral.

  • PROČ TO V EVROPĚ NEVYŠLO - POMALEJŠÍ REAKCE NA VÝVOJ

    Plzeňský kapitán Václav Procházka opouští hřiště po vyloučení ve Villarrealu Plzeňský kapitán Václav Procházka opouští hřiště po vyloučení ve VillarrealuFoto Reuters

    „Klukům mohu za podzimní část v lize jen poděkovat,“ prohlásil Karel Krejčí po výhře nad Duklou. Za účinkování v Evropě už ne, tam zaostali za svými cíli. A jako trenér na tom nese spoluzodpovědnost. Ani v lize nebyla Plzeň vždy tak dominantní, ovšem většinou to přežila bez úhony, v Evropě obvykle přišel trest. Ať už na Villarrealu, nebo na půdě Rapidu se ocitla Viktoria na dlouhé minuty pod velkým tlakem a koučink z lavičky na tom nic nezměnil. V tomhle byly rezervy.

  • PROČ TO V EVROPĚ NEVYŠLO - POZDNÍ ODSUN RAJTORALA

    František Rajtoral vypadl ze základní sestavy Plzně František Rajtoral vypadl ze základní sestavy PlzněFoto Barbora Reichová (Sport)

    Krejčí si zasloužil pochvalu za to, že se odhodlal ke změnám, ovšem v jednom případě měl zareagovat už dřív. František Rajtoral nenaplňoval očekávání delší dobu, než jen v domácím utkání s Rapidem. Kouč měl těžké dilema, protože kvůli dlouhodobě zraněnému Radimu Řezníkovi mu zůstal jako jediná alternativa devatenáctiletý Aleš Matějů, bez zkušeností na mezinárodní scéně. Nicméně Rajtoral se v klíčovém zápase s Rapidem podepsal pod oba góly a prohru 1:2.

  • PROČ TO V EVROPĚ NEVYŠLO - VELKÁ NULA S RAPIDEM

    Fotbalisté Plzně po prohře s Rapidem Vídeň Fotbalisté Plzně po prohře s Rapidem VídeňFoto Barbora Reichová (Sport)

    Faktem je, že na los tentokrát Viktoria štěstí neměla, ačkoliv šla z druhého výkonnostního koše. Z nabídky v„trojce“ dostala jeden z těžších týmů, vídeňský klub, který už v letní kvalifikaci o Ligu mistrů ukázal, že je na vzestupu. I sám Krejčí přiznal, že mu Rapid připomínal Plzeň v její nejslavnější éře, kdy dvakrát postoupila do základní skupiny Champions League. Každopádně, Viktoria měla na to, aby proti rakouskému celku uhrála aspoň tři body. V klíčové chvíli selhala.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud